Milojičić najavio da će biti u skupštinskoj sali i glasati za Tijanin zakon

Vesti 15. maj 201910:59 > 15:58
N1

Poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić izjavio je da će biti u skupštinskoj sali kada se bude glasalo o Tijaninom zakonu zbog, kako je rekao, "svoje i sve druge dece".

„To je naša obaveza prema deci“, izjavio je Milojičić u parlamentu.

Milojićić je za N1 objasnio da se o tome nije konsultovao sa stranačkim kolegama, ali da je, na njegovu inicijativu, sastanak poslaničke grupe DS na tu temu zakazan za petak. Međutim, Milojičić kaže da je odluku već doneo i dodaje da „oko principa časti i obraza ne postoji dogovor“.

Na pitanje zbog čega glasa za predlog koji deo struke nije podržao i koji nije u skladu sa konvencijama o zaštiti ljudskih prava čija je Srbija potpisnica, ne odgovara direktno, već ponavlja da će glasati „zbog dece“.

„Mislim da za nekog ko izvrši ubistvo trudnice ili deteta nema potrebe da razgovaramo sa strukom ili bilo čim. To je moj lični stav. Otac sam dva deteta i ne želim da se ikome desi ovo što se desilo gospodinu Juriću i mislim da je ovo način da se to spreči, tako da zaista poštujem struku, ali ako neko izvrši ubistvo nad detetom, ja imam svoj stav i iskazaću ga u petak na skupštini“, kazao je on.

On je naveo i da je to obrazloženje stavio i na svoj Fejsbuk profil i ocenio da „Tijanin zakon“ ne treba politizovati.

Skupština Srbije nastavila je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona za izmene i dopune Krivičnog zakonika, poznate u javnosti kao Tijanin zakon, koje obuhvataju uvodjenje kazne doživotnog zatvora za najteža postojeća krivična dela, kao i o izmenama drugih zakona iz krivične oblasti.

Doživotni zatvor menja kaznu od 30 do 40 godina zatvora kod svih krivičnih dela kod kojih je sada propisana, ali je nije moguće izreći osobama koje u trenutku kad su počinile krivično delo nisu napunile 21 godinu starosti.

Kazna doživotnog zatvora bila bi uvedena, u skladu sa inicijativom Fondacija Tijana Jurić, za krivična dela silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom službenog položaja.

U obrazloženju je navedeno da se time propisuje doživotni zatvor za krivična dela koja su za posledicu imala smrt lica prema kome su izvršena ili su izvršena prema detetu.

Za osudjene na doživotni zatvor moguć je uslovni otpust posle izdržanih 27 godina, sa rokom provere od 10 godina kada se može ukinuti, ali, kako je navelo Ministarstvo pravde, izuzetak postoji za nekoliko „najsvirepijih krivičnih dela, poput ubistva deteta ili trudnice“.

Krivična dela za koja je moguće izreći doživotni zatvor ne zastarevaju.

Deo opozicionih stranaka, među kojima je i DS, mesecima bojkotuje sednice parlamenta jer smatra da nema uslova da se čuje i njihovo mišljenje.