Gošće N1: Porodica danas u krizi, velika stopa razvoda brakova

Vesti 15. maj 201909:44 > 09:46
N1

Porodični psihoterapeut Vera Despotović kaže da je danas porodica u krizi u smislu formata kakav je ranije bio i ističe da je kriza među polovima velika.

„Porodicu treba postaviti na fleksibilnije osnove – da ne guramo ljude u ono što je bilo ranije, ali naći i nove modalitete“, rekla je Despotović u Novom danu.

Svetski dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Dodaje da je došlo do retradicionalizacije gde mladi, dok se zabavljaju, žive na savremen način, a kad uđu u brak i kad se rode deca ulaze u tradicionalne obrasce kako su živeli njihovi roditelji iako su bili kritični prema tome.

„I onda dolaze u krize. Kriza među polovima je mnogo velika sada, stopa razvoda je ogromna. U velikim gradovima – Beograd, Novi Sad, Subotica, Kragujevac – u nekim delovima svaki drugi brak se razvede“, ističe ona.

Despotović navodi da je problem kako uskladiti muško-ženske odnose.

„Ranije se znalo kakva je njihova uloga. Žene su ušle u javnu sferu, žene su sada zaposlene, ekonomski su samostalne i hoće da zajedno odlučuju i dele uloge. A muškarci bi, pod uticajem vaspitanja, da i dalje zadrže ulogu koju su ranije imali, da oni odlučuju, da više učestvuju u javnoj sferi, a manje u privatnoj i onda dolazi do kolizije“, kaže ona.

N1

Gordana Plemić iz udruženja Roditelj kaže da je danas porodica u krizi u kontekstu da se roditelji i deca sve manje viđaju u poslednje vreme.

Ona navodi da mlade tate sve više žele da učestvuju u porodici.

„To je trend koji se povećava, ali nemaju podršku roditelja, prijatelja, supruge u smislu da učestvuje u svim aktivnostima od trenutka kad se rodi beba“, navodi ona.

Plemić ističe da je danas sve više jednoroditeljskih porodica i da je takvim porodicama potrebna veća podrška društva i okoline.

Despotović dodaje da postoje različiti modaliteti – osim jednoroditeljskih, tu su i porodice koje žive u proširenim domaćinstvima, kao i jako puno razdvojenih porodica.

Ona kaže da se od porodice oduvek mnogo očekivalo i da je i dalje mesto gde deca usvajaju osnovne vrednosti.

„Važno je da roditelji usklađuju vrednosti koje neguju u porodici sa društvenim kontekstom, da ne bi dete onda bilo zbunjeno. Što su veće razlike to je deci teže“, objašnjava Despotović.