Sindikat pravosuđa neće da potpiše kolektivni ugovor bez toplog obroka i regresa

Vesti 14. maj 201915:47 > 15:52
Freeimages/creationc

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević istakla je da taj sindikat neće pristati na potpisivanje kolektivnog ugovora za državne organe, ukoliko ne bude konkretizovano pravo na naknadu na topli obrok i regres.

Milošević je rekla da taj sindikat, takođe, neće prestati da se zalaže za te zahteve sve dok Vlada Srbije ne prestane da zakone primenjuje selektivno, jer se radi o, kako se izrazila, „zloupotrebi ovlašćenja Vlade“. 

Milošević je dodala da se u pravosuđu sprovodi referendum da li su zaposleni za potpisivanje ponuđenog ugovora ili za štrajk.

„Tekst (kolektivnog ugovora) koji je poslat u nadležna ministarstva je vraćen izmenjen. Ministarstvo državne uprave smo upozorili da su oni koji su ovlašćeni da pregovaraju sa nama ponizili sindikat ovim postupkom. Bez toplog obroka i regresa, ugovor nećemo da potpišemo iz principa. Borimo se za primenu zakona jednakog za sve“, izjavila je Milošević. 

Predsednica tog sindikata istakla je da ministar finansija Siniša Mali treba da objasni, ako nema novca, zašto ga nema i gde je. Ona je iznela podatak da se od 2013. do 2018. godine broj predmeta u tužilaštvu uvećao za 62 odsto, a da državni zvaničnici u javnosti iznose informacije da je smanjena stopa kriminala. 

„Odakle milion evra za obnovu crkve u Parizu? U javnim preduzećima 280.000 zaposlenih ima pravo na topli obrok, regres i druga prava, iako posluju sa gubitkom. Para ima, ali nisu dobro raspoređene“, rekla je Milošević.

Pre nekoliko dana Državna revizorska institucija je objavila da je u 2017. godini „nepravilno“ potrošeno 217 milijardi dinara budžetskog novca.

„Predlagali smo da, umesto najavljenog povećanja plata i paketića, koji postoje kao mogućnost u zakonu, taj novac bude usmeren na topli obrok i regres, koji nam po zakonu pripada“, rekla je Milošević.