Haradinaj: Dijalog sada u sigurnim rukama, odlučivanje vraćeno u Prištinu

Vesti 14. maj 201911:40 > 11:42
N1

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je proces dijaloga sa Srbijom o normalizaciji odnosa "sada u sigurnim rukama" i da više nije u nadležnosti visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

„Proces se više se ne rizikuje od predloga o podeli i postoji jedna stabilnost“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare posle zasedanja vlade, preneo je RSE.

„Visoki nivoi EU bili su prisiljeni da dijalog sklone od Mogerini i od onih koji su hteli da nas odvedu u podele. Odlučivanje se sada vratilo u Prištinu, ne može neko van Kosova da donosi odluke po suverenoj zemlji. Mi ćemo odlučivati o Kosovu“, dodao je on.

Haradinaj je ponovio da taksa od 100 odsto, što je uslov Srbije za nastavak dijaloga, neće biti uklonjena, ukazujući na predstojeće izbore u EU i odlazak Federike Mogerini sa te pozicije.

Izjavio je i da je poruka Mogerini, izrečena u Tirani, da će nakon ukidanja takse koja je uvedena na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine odmah pozvati na nastavak dijaloga, može protumačiti kao „dijalog za hitnu podelu Kosova“.

Poručio je da neće biti ukidanja takse dok je za Mogerini rekao „hvala bogu ona je završila mandat“, a zahvaljujući se EU rekao je da je skinuo sa dnevnog reda agendu Mogerini o podeli Kosova.

„Učinili su nam veliku čast. Zahvaljujem im se“, kazao je kosovski premijer.

Govoreći o rezoluciji Skupštine Kosova o genocidu Srbije nad kosovskim Albancima, Haradinaj je rekao da je „vreme da se razjasni prošlost“.

„Zločini se negiraju od strane lidera Srbije. Ne sviđa im se da prihvate istinu. Pitanje je da se razjasni prošlost i da žrtve dobiju prava koja im se negiraju“, kazao je Haradinaj.