Nedimović: Ne očekujemo veće probleme na vodotokovima

Vesti 13. maj 201913:07 > 13:12
Tanjug/Dimitrije Goll

Na vodotokovima u Srbiji ne bi trebalo da bude većih problema, jer je situacija po pitanju padavina bolja nego što se očekivalo pre nekoliko dana, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

„Prognoze su da će Srbiji od danas popodne u naredna 24 časa pasti izmedju 40 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, što je dvostruko manje od očekivanih padavina“, kazao je Nedimović novinarima.

Dodao je da je ciklon iz pravca Jadrana promenio pravac i da bi problemi mogli da bude u Srbiji samo na nekim vodotocima, koje bi mogle da stvore bujične vode, pre svega u zapadnoj Srbiji.

„Sva vodoprivredna preduzeća su u pripravnosti, posebno u oblasti zapadne Srbije“, kazao je Nedimović i naveo da su u najvećoj pripravnosti preduzuća „Sava“ iz Šapca, „Erozija“ iz Loznice, kao i preduzeća iz sastava „Voda Vojvodine“.

Prema njegovim rečima, u četvrtak i petak može da se desi da voda koja je pala na prostoru slivova reka u Bosni, Vrbasa, Bosne i Sane, koje su pritoke Save, stigne do prostora Srbije i da izazove probleme. 

Ministar je rekao da se ne očekuje da će biti potrebna vanredna odbranu od poplava na Savi, navodeći da će možda biti samo redovna odbrana od poplava. 

Kako je objasnio, redovna odbrana podrazmava osmatranje prostora i utvrdjivanja da li ima oštećenja na nasipima, dok vanredna odbrana uključuje tehnička sredstva u zaštitu od izlivanja voda. 

Na pitanje da li je ipak moguć „faktor iznenađenja“ Nedimović je istakao da „faktor iznenađenja“ u vezi sa vodama više ne postoji u Srbiji 

„Mi smo u poslednjih pet godina na 500 lokacija ili rekonstruisali ili sagradili nove vodoprivredne objekte“, rekao je ministar. 

Podsetio je da je ciklon iz pravca Jadrana doneo padavine od 220 litara po kvadratu na prostoru BiH, uglavnom u Cazinskoj krajini, Banjaluci i Prijedoru.