Fico: Slovačka ne menja stav o Kosovu

Vesti 02. apr 201510:47 > 14:10
Fonet

Slovačka ne menja stav o Kosovu, poručio je premijer te zemlje Robert Fico na sastanku sa Vučićem.

Premijer Aleksandar Vučić se sastao u Bratislavi sa predsednikom i premijerom Slovačke, Andrejem Kiskom i Robertom Ficom.

Premijer Slovačke Robert Fico preneo je predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u Bratislavi da Slovačka ne menja stav o Kosovu i da će se angažovati da se otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom ne uslovljava prvo poglavljem o pravnoj državi.

„Pozdravio sam konstruktivni karakter politike Srbije u regionu. Postavimo sebi pitanje da li smo mogli pre nekoliko godina da zamislimo da Srbiju poseti albanski premijer ili da srpski zvaničnici budu prisutni na inauguraciji hrvatske predsednice“, rekao je Fico na konferenciji za novinare posle susreta sa Vučihem.

Dvojica premijera su rekla da Srbija i Slovačka neće priznati Kosovo.

„Pomno pratimo razvoj odnosa Beograda i Prištine, ali ni Slovačka, kao ni Srbija, nema razloge za izmenu stava. Nismo spremni i nećemo da priznamo nezavisnost Kosova“, kazao je Fico.

„Odnos Srbije se ne menja. Razgovaramo, uvek cemo razgovarati ali nećemo priznati nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić.

Slovački premijer se založio za hitno otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije pošto je EU završila analitički pregled – skrining, a, po oceni slovačke vlade, Srbija je već spremna da neka otvori i intenzivno pregovara.

„Pozdravili smo to što je Srbija zavrsila skrining za EU i što je spremna za otvaranje poglavlja. Shvatam da su za neke clanice EU neka poglavlja važnija od drugih, ali ne bih postavljao kao uslov da počnemo baš sa poglavljima 23 i 24 – pravna država“, usprotivio se slovački premijer redosledu otvaranja poglavlja.

Vučić je zahvalio slovačkoj vladi zbog podrške očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i što joj pruža podršku na evropskom putu.

„Srbija od tog puta neće odustajati, i uveren sam da možemo od Slovačke puno da naučimo“, rekao je Vučić.

Fico je posebno istakao ulogu Srbije kao faktora stabilizacije u regionu, kao i u Evropi tokom predsedavanja OEBS-om: „Srbija igra neprocenjivo vrednu ulogu kao predsedavajuća OEBS-a i u vezi sa vrlo osetljivim sukobom u Ukrajini“, kazao je Fico.

„Ekonomska saradnja da bude veća“

Veliku pažnju Vučić i Fico posvetili su danas bilateralnoj ekonomskoj saradnji i očekivanjima da današnji Srpsko-slovački poslovni forum i susret predstavnika 18 srpskih preduzeća i opština sa slovačkim partnerima podstakne trgovinsku razmenu.

„Naša ekonomska saradnja mora da bude još veća. Da je povećamo sa sadašnjih 400 miliona, na 600 miliona evra, i da vidimo dalje… Imamo odlične političke odnose i dobre ekonomske, ali smo obojica zakljucili da mogu da budu bolji“, rekao je Vučić.

Fico je pozdravio što su slovački privrednici sve aktivniji u Srbiji i izrazio nadu da će se aktivirati i srpski privrednici u Slovačkoj.

Vučić je kazao da je sa Ficom razgovarao o poslovnoj saradnji dve velike slovačke kompanije u Srbiji, o dolasku Petera Kamaraša u smederevsku Železaru i o nekim energetskim projektima.

Dvojica premijera su gosti popodnevnog Srpsko-slovačkog poslovnog foruma koji otvara potpredsednik slovačke vlade i šef diplomatije, Miroslav Lajčak.

U Slovačkoj imamo iskrenog prijatelja od koga možemo mnogo da naučimo“, napisao je premijer Srbije na tviter nalogu povodom susreta.

Premijeru Srbije je pre početka sastanka sa Ficom priređen svečani doček uz smotru garde i intoniranje himni dve države.

Kiska: Srbija napredovala, otvoriti poglavlja što pre

Fonet

Predsednik Slovačke Andrej Kiska pozdravio je danas u susretu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem napredak koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju kriterijuma za ulazak u Evropsku uniju i poručio da bez evropske perspektive nema stabilnog Balkana.

Fonet

Kiska je ocenio da je Srbija ostvarila napredak u ispunjavanju kriterijuma za ulazak u EU i založio se za to da se prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije otvore što pre, saopštila je nakon sastanka kancelarija slovačkog predsednika.

„Evropska perspektiva je jedini način da se trajno obezbedi stabilnost i prosperitet celog regiona“, rekao je slovački predsednik.

Pored evropske integracije i bilateralne ekonomske saradnje koju treba da podstakne i današnji susret slovačkih i srpskih privrednika u Bratislavi, Kiska i Vučić dotakli su i teme dijaloga Beograda i Prištine i aktuelnog razvoja u Ukrajini.

Premijer Srbije će u Bratislavi razgovarati i sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom.

Tokom radne posete Bratislavi, Vučić će, pored sastanaka sa slovačkim zvaničnicima, prisustvovati i otvaranju Poslovnog foruma „Slovačka – Srbija“.