AP o vojnoj paradi u Nišu: Pokazivanje sile usred tenzija s Kosovom

Vesti 10. maj. 201918:55 > 18:57
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Srbija je održala vojnu paradu povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, navela je agencija AP, ocenjujući da se radi o očiglednom pokazivanju sile usred rastućih tenzija sa Kosovom.

Kako se navodi, na paradi u Nišu učestvovalo je 4.000 vojnika, 300 vojnih vozila i 40 aviona, uključujući dva ruska borbena helikoptera kojima su upravljale ruske posade, čime se, ocenjuje AP, pokazuje rastuće političko i vojno savezništvo sa Moskvom.

POVEZANE VESTI

„Nadam se da nećemo morati da koristimo (vojsku) protiv bilo koga. Sve ovo bi trebalo da služi prvenstveno kao sredstvo odvraćanja od napada agresora“, citira agencija Vučića i dodaje da su tenzije povećane pošto Srbija i Kosovo optužuju jedni druge da podrivaju napore ka pomirenju nakon rata 1998-99, koji je završen posle intervencije NATO.

Kosovo, bivša srpska pokrajina, proglasila je 2008. godine nezavisnost, koju Beograd ne priznaje, podseća AP i ocenjuje da bi bilo kakva vojna intervencija Srbije na Kosovu izazvala direktan sukob sa mirovnim snagama pod vođstvom NATO, koje su tamo stacionirane.

„Srbija je slobodna zemlja i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi njegovu slobodu“, citirao je na kraju AP Vučićevu poruku vojnicima i hiljadama ljudi koji su se okupili da gledaju paradu.