Rakić Vodinelić: Kakav je to doktor Siniša Mali od 93 procenta

Vesti 09. maj 201920:59 > 21:00
N1

"Izveštaj o doktoratu Siniše Malog sam doživela kao ozakonjenje nedozvoljenih radnji, kao da sad treba da legalizujemo sitno kraduckanje tuđih duhovnih tekovina. Volela bih da mi kolege objasne kako zamišljaju 93-procentnog doktora Sinišu Malog", kaže profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

Ministar finansija Siniša Mali nije plagirao doktorski rad stoji u izveštaju stručne komisije koji je usvojilo naučno-nastavno veće Fakulteta organizacionih nauka. Komisija utvrdila da je svega sedam odsto disertacije bez navoda izvora.

Zaključak stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka je da je Siniša Mali malo prepisivao, odnosno da je ministar finansija u svom doktoratu bez navođenja ukrao svega sedam odsto tuđih tekstova. iako je, kažu, propusta bilo, nisu dovoljni da ospore doprinos Siniše Malog nauci, koji bi postojao sve i da se sporni delovi izbace.

POVEZANE VESTI:

Profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić kaže da ovakav izveštaj za nju predstavlja slučaj beščašća akademske zajednice, posebno Beogradskog univerziteta.

„Komisija je formalno komisija FON-a, ta komisija je zaprepašćujuća, jedan član je određen od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, to je profesor Dejan Erić, on je profesor na Bankarskoj akademiji. Oni misle da je najkompetentija osoba ona koja ne predaje na državnom univerzitetu. Malo sam gledala članove, niko se ne bavi korporativnim finansijama. Bilo bi zanimljivo da se ispita zašto su baš ti u komisiji“, kaže Turajlić.

Na pitanje da li je teško otkriti plagiran doktorat i koliko softver pomaže, Turajlić je rekla da je softver od koristi i dodala da je u tehnici to lakše jer se morate vezati za neki rezultat koji se prepozna.

„U pisanim materijalima je teže. Teško ćete vi prepoznati da postoji neka disertacija na koju vi ličite. Fascinantno mi je – neko vam je skrenuo pažnju, oni kažu u izveštaju da nema nikakve sumnje da je kandidat kao polaznu osnovu upotrebio rad iz Eritreje, nije ga naveo u literaturi i da njima ne smeta. Komisija je prepoznala da je taj rad osnova i da nije naveden i to je dokaz njihovog besčašća“, smatra Srbijanka Turajlić.

Vesna Rakić Vodinelić dodaje da mi imamo dosta solidnu zaštitu i da je plagiranje krivično delo, ali da problem nastaje jer postoji „šuma propisa“ od Univerziteta.

„Ima jedan element gde se kaže da je na osnovu softverske analize bilo 120 mesta gde je tekst pod navodnicima. Kaže se da se neki od tih delova teksta pod znacima navoda ondose na fraze i stručne izraze a ne kažu koliki je to deo teksta. Prepoznato je da je preuzeto tuđe delo, ali nije bilo pod navodnicima ni u referencama. Ne kažu koji je obim svega toga. Nemačkom ministru je oduzet doktorat, navedeno je da je prepričavao tekstove, a zaključili su da je do prepričavanja došlo da bi se sprečilo da se otkrije odakle je uzeto. To su u Nemačkoj uzeli kao zlu nameru. Naša komisija se ni u jednom delu nije pozvala na etički kodeks, na pravilnik o utvrđivanju akademskog ponašanja, na zakon o autorskom pravu, nigde ne možeze da nađete pravnu osnovu. Nema preuzimanja samo sedam odsto, ništa ne sme da se prezume“, dodaje Vesna Rakić Vodinelić.

Podsećamo, Raša Karapandža, profesor Evropske škole za biznis sa sedištem u Nemačkoj, doveo u pitanje doktorat Siniše Malog, tadašnjeg gradonačelnika Beograda, a danas ministra finansija. Karapandža je u tekstu na sajtu „Peščanik“ opisao kako je Mali, u doktoratu koji je 2013. godine odbranio na državnom Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu, koristio delove tekstova iz tuđih doktorskih disertacija i naučnih članaka, Vikipedije i sa sajta Agencije za privatizaciju.  

N1

Srbijanka Turajlić kaže da je stekla utisak da je komisija sebi postavila zadatak da odbrani ono što je Karapandža objavio.

„Ceo izveštaj se svodi na to –  Karapadnža je rekao nešto – to nije tačno. Komisija tvrdi da izuzev napisa u medijima nismo uočili postojanje formalnog dokumeta za utvrđivanje neakademskog ponašanja. Izveštaj se uopšte ne bavi pitanjem disertacije“, kaže ona.

„Rekli su da su provukli celu disertaciju kroz softver i da su našli manje nego Karapandža. Ako su prošli tu kompjutersku analizu možda su došli do nekih nalaza, onda su se bavili svođenjem prvih 17 odsto koliko je bilo plagirano na sedam koliko je objavljeno. U Rumuniji su utvrdili da je četiri odsto teze plagirano i ministar je naredio da se tih 20 strana preradi. Naš pravni poredak ne pozanje minimum, prepišite jednu rečenicu i plagirali ste“, dodala je Rakić Vodinelić.

Profesroka Turajlić smatra da akademska zajednica ne reaguje adekvatno na plagijate, podsetivši da nije bilo reakcije na plagijat ministra Nebojše Stefanovića.

„Morali smo se time baviti, imate ministra policjie za koga postoji osnovana sumnja da ima neispravan doktorat, pa on je neko ko treba da drži javni red i poredak. Vi kao ostavite to nije naša stvar mi s tim nemamo ništa. Ako Megatrend misli da je to u redu, a plagirano je, onda Megatrend treba zatvoriti“, rekla je Turajlić i dodala da je sramotno da se to dešava ljudima na položajima i što ih štite.

Profesor Karapandža: Nije samo tekst prevođen – font i figure su kopirane

Profesor Raša Karapandža je rekao da izveštaj komisije sadrži veliki broj materijalnih grešaka i poručuje da će se žaliti Univerzitetu i izneti greške.

„Porgešno tumačenje mog izveštaja, komisija nije ispitala doktorat Siniše Malog, plagijata ima više desetina stranica, one su prepisivane, ne samo da je tekst prevođen, već je čak i font, figure u tekstu su kopirane i identične su, ja ću poslati te stranice i biće deo žalbe, a neke ću sačuvati za buduće žalbe. Komisija nije kompetentna, jedan član čak i ne govori engleski, ne znam kako je mogao da bude tu“.

On je objasnio da su plagijat i naučni doprinos dve stvari.

„Prvo, komisija nije u stanju da sudi o naučnom doprinosu, nisu svi profesori korporativnih finansija i ne znam kako mogu da sude o nekom polju kojim se ne bave. Kada govorimo o količini plagijata, ti brojevi nisu tačni, ja imam još stranica koje su iskopirane, ali ih nisam objavio. Oni se nisu udubljivali u to, oni su samo proverili moje navode i nisu se udubljivali dalje. Mene niko nije kontaktirao ni od FON-a ni od članova komisije. Objavio sam desetak stranica koje ranije nisam i koje komisija nije pronaša a u kojima je Mali stilizovao font isto kao u originalu. Mogli ste da videte na mom profilu desetak stranica bukvalno prevod od reči do reči. Ove prevode o kojima govorim softver ne može da pronađe jer ne traži prevode sa srpskog, morate da nađete sami. Morali bi da se potrude i pročitaju tezu i da nađu na guglu prevode“.

Kaže i da je više od trećine iskopirano, za šta, navodi, ima dokaze.

„Nije 6,97 odsto. Oni deo krađe opravdavaju time što je on bio funkcioner i kažu da je OK što je koristio publikacije ministarstva. Pa ministru u Nemačkoj je uzeto kao otežavajuća okolnost što je uzimao delove radova svojih zaposlenih“.

Rekao je i da ga ljudi podržavaju, ali i da je dobijao pretnje, kao i da je njegov dekan primao pisma u kojima se traži da dobije otkaz.