Tači: Svako odlaganje sporazuma produbljuje jaz između Kosova i Srbije

Vesti 09. maj 201918:45 > 18:54
AFP/Odd ANDERSEN

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u Tirani da je više od 90 odsto građana Kosova orijentisano ka Evropskoj uniji i NATO, ali da im se istovremeno čini velika nepravda pošto ne mogu da putuju bez viza.

„Realno, Kosovo je pre više od godinu dana ili više, od 2016. godine, ispunilo sve kriterijume i standarde, čak 95 njih koje ni jedna zemlja u regionu nije imala za liberalizaciju viza. Međutim, zbog nejedinstva EU, zemalja članica, nezavisno od pozitivnog duha koji su imali nosioci institucija EU, došli smo u situaciju da Kosovo neopravdano ostaje jedina izolovana zemlja u Evropi, dok mi kao lideri nemamo nikakav odgovor za ljude, za građane Kosova“, rekao je Tači tokom govora na Samitu Brdo-Brioni u Tirani.

On je kazao da je to diskriminacija i kazna koja uopšte nije potrebna niti je zaslužena.

Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, Tači je rekao da je to bio dijalog Kosova i Srbije, a ne dijalog Srbije i Albanaca, „jer kada je Srbija u dobrim odnosima sa Kosovom može biti dobra i sa Albanijom, a ne obrnuto“.

„Koliko god da smo činili napore da idemo ka postizanju značajnog i istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije, istovremeno je bilo i nerazumevanja, skepticizma, različitih gledanja koje su se direktno odrazile na proces. Većina nas koji smo ovde bili smo i na Samitu u Berlinu i videli smo koliko je teško i koliki je jaz između Kosova i Srbije i koliko je teška mogućnost postizanja konačnog sporazuma“, kazao je kosovski predsednik.

On je izrazio očekivanje da će se tokom ove godine postići istorijski sporazum Kosova i Srbije i pohvalio angažovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini u tom procesu.

„Ono što želim da istaknem je da će u bliskoj budućnosti zemlje EU biti jedinstvene u podršci dijalogu Kosovo Srbija i da ne bude različitih glasova unutar evropske porodice, kako se dešavalo tokom poslednjih meseci“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, od izuzetnog značaja je da zemlje velike petorke budu jedinstvene, jer „smo bili svedoci različitih opcija, različitih glasova“.

On je kazao da je bio užasnut kada je saznao da SAD nisu konsultovane u pripremama Samita u Berlinu i založio se da SAD budu deo nastavka procesa dijaloga.

Tači je rekao da je za Kosovo, nasuprot različitih ideja neprihvatljivo stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima, da proces ne sme da bude uslovljavan bilo čime.

On je kazao da će svako odlaganje postizanja sporazuma uticati na produbljivanje jaza između Kosova i Srbije, a time može biti i negativnih uticaja i u regionu.