Tadić: Moramo razmotriti i članstvo u NATO-u

Vesti 01. apr. 201522:11 > 22:13
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija će vrlo ozbiljno morati da razmotri mogućnost posebnih saveza s NATO-om, možda čak i punopravno članstvo u toj vojnoj alijansi, izjavio je Boris Tadić.

„To pitanje moramo normalno da prodiskutujemo u našoj javnosti, a ne da govorimo sjajna je politička neutralnost, ako znamo da je ona ekonomski neodrživa u narednih 20 godina. Moramo građanima reći šta nas čeka u narednih 20 godina vrlo jasno“, kazao je Tadić za RTS.

Navodeći da to nije popularno reći jer iza te politike danas stoji od pet do 10 odsto stanovnika, Tadić navodi da građani treba da budu svesni da je NATO most do koga ćemo mi dolaziti u narednom periodu i koji ćemo možda morati da pređemo:

„Tu postoji potreba da se na referendumu građani izjasne, iako po Ustavu to nije nužno“, rekao je Tadić, pozivajući se na reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji kaže da nijedna zemlja ne treba na silu da postane članica NATO-a nego voljom svojih građana.

Nemam san koji ima Dačić

Govoreći o mogućnosti ulaska SDS u Vladu Srbije posle rekonstrukcije, Tadić kaže da nikada nije imao ambiciju da uđe u vladu i da SDS nije članica vlade jer ne vidi svrhu da bude u vladi.

„Uprkos ponudi da uđemo i u republičku i u pokrajinsku vladu, mi to nismo uradili“, kaže Tadić i navodi da je on političar koji nema nijednu ambiciju koju nije ostvario u politici i da ne postoji ništa što nije radio u svom životu u sferi politike. „Nemam taj san kao Ivica Dačić, da postanem premijer, ministar spoljnih poslova“, rekao je Tadić.

Na pitanje koja je budućnost SDS, Tadić ponavlja da ta stranka neće ulaziti ni u republičku ni u pokrajinsku vladu. „Posle izbora ćemo razmišljati šta ćemo raditi“, kaže Tadić.