Mihajlović: Zapadni Balkan i EU potrebni jedno drugom kao nikad do sada

Vesti 09. maj 201908:43 > 08:48
Podeli:
Izvor: Screen shot

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je, povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, ocenila da su Zapadni Balkan i Evropska unija (EU) potrebni jedno drugom kao nikad do sada, saopšeno je iz njenog kabineta.

„Srbiji i svim ostalim zemaljama zapadnog Balkana možda nikad kao sada nije bila potrebnija EU, kao što ni EU nikad nije bio potrebniji miran, stabilan, prosperitetan Balkan i sve balkanske države kao punopravni i ravnopravni članovi EU“, navodi se u saopštenju Zorane Mihajlović.

Ona je dodala da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju i da nikad neće zaboraviti na žrtve kojima je platila svoju slobodu, ali i slobodu Evrope u borbi protiv fašizma.

„Fašizam je poražen pre više od 74 godine, ali su i dalje žive ideje koje pokušavaju da prekroje i promene istoriju, kao i da zaborave ili minimiziraju ulogu Srbije u borbi protiv fašizma. To nećemo dopustiti jer je Srbija bila i uvek će biti na strani pravde, istine, slobode, ravnopravnosti i zajedništva, što su i ideje EU“, navela je Mihajlović.

Ona je naglasila da je strateški pravac Srbije punopravno članstvo u EU.

„Srbija, a uverena sam i sve ostale zemlje regiona, nemaju dilemu – naš put i cilj su Evropa i članstvo u Uniji, ali i EU mora jasno i konkretno na delu da pokaže da je Balkan njen cilj. Bez zapadnog Balkana Evropa neće biti stabilna i kompletna, kao što bez ulaska u EU Srbija i ostale zemlje regiona neće moći da se razvijaju“, navela je Mihajlović.

Ona je svim građanima Srbije, regiona i Evrope čestitala Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.