Gradonačelnik Zrenjanina najavljuje zdravu vodu, a fantomi štrajk glađu

Vesti 08. maj 201914:31 > 14:36
Podeli:
Izvor: N1

Zrenjaninci će po okončanju dozvole za probni rad nove Fabrike vode, sredinom juna, imati zdravu pijaću vodu, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić na vanrednoj konferenciji namenjenoj isključivo lokalnim medijima.

Kako je rekao, dozvola za probni rad, koju je postrojenje za prečišćavanje vode Grupe Zillio dobilo u decembru 2018, važi šest meseci i građanima je najavljeno da će u tom periodu biti različit kvalitet vode iz dana u dan. Mere se različiti parametri i usaglašava se rad postrojenja sa zrenjaninskim Vodovodom, rekao je Janjić.

POVEZANE VESTI

 „Različite se dezinformacije provlače kroz javnost, neke od njih nisu dobronamerne i zato sam hteo da vas informišem da očekujem da će do kraja isteka dozvole za probni rad, što je sredina juna, sve biti u redu, jer prva merenja u samom postrojenju su veoma optimistična. Vidimo da to postrojenje može da radi, tako da od svih nas očekujem još malo strpljenja“, navodi gradonačelnik.

Zrenjanincima se izvinio što problem do sada nije rešen i dodao da će, uz podršku Vlade Srbije, posao uskoro biti završen.

„Znamo da je prečistač u remontu, da se rade nalize i membrana i reversne osmoze. Lično sam insistirao kod nadležnih u Sinertech-u da za svaki deo koji se menja imamo i rezervni, jer kad proglasimo vodu zdravom za piće, neću da se desi da iskoči neka faza pa da Zrenjaninci opet nemaju zdravu pijaću vodu“, dodaje Janjić.

Iz Fabrike voda, koja je pre mesec dana stala sa radom zbog, kako su tada naveli u njenoj upravi, mehaničkog zagađenja iz sirove vode na ulaznim filterima, još nema informacija o stanju postrojenja, niti o rezultatima analiza koje su tada, po njihovim rečima, sproveli inostrani stručnjaci.

Fantomi uputili zahteve gradonačelniku – najavili mogućnost štrajka glađu

Dvojica predstavnika Pokreta ujedinjenih fantoma iz Zrenjanina, Miljan Čičić i Milan Pernat, uputili su gradonačelniku Čedomiru Janjiću zahteve da širom grada budu postavljene cisterne sa ispravnom vodom za piće i da građanima saopšti tačan datum kada će postrojenje za prečišćavanje vode početi da isporučuje vodu odgovarajućeg kvaliteta.

U dopisu koji su dostavili zrenjaninskoj Gradskoj kući, navode da će, ukoliko zahtevi ne budu ispoštovani u roku od sedam dana, stupiti u štrajk glađu ispred Skupštine opštine Zrenjanin.

Navode i da su se na takav potez odlučili jer su građani Zrenjanina uskraćeni za osnovna ljudska prava.

„Voda u Zrenjaninu toliko smrdi da je nemoguće umiti lice ili oprati zube, a možemo da zamislimo šta sve unosimo u organizam kada kuvamo ili kad se tuširamo“, stoji u dopisu Pokreta ujedinjenih fantoma.

Podsećaju na to da se ušlo u petnaestu godinu otkad je voda zabranjena za piće i pripremu hrane i u drugu godinu otkad je završen pogon prečistača, a da niko više ne zna šta se dešava.