Antić o slučaju "državni udar": Tražili smo reakciju međunarodnih NVO i Vučića

Vesti 08. maj 201913:14 > 13:15
Izvor: N1

Odbor za odbranu crnogorskih opoziconih političara Andrije Mandića i Milana Kneževića, u susret izricanju presude za pokušaj državnog udara, zatražio je reakciju međunarodnih nevladinih organizacija, ali i predsednika Srbije.

Prema rečima istoričara Čedomira Antića, pisma su upućena organizacijama Amnesti internešnal, Helsinškom odboru za ljudska prava i Fridom hausu.

Prvostepena presuda četrnaestočlanoj grupi, uglavnom državljanja Srbije, očekuje se sutra. Oni se terete da su u noći parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016, planirali nasilnu smenu vlasti.

Crna Gora se obračunava sa srpskim narodom, a deo toga je i sutrašnje izricanje presudu u suđenju za pokušaj terorizma na dan tamošnjih izbora 2016. godine, izjavio je danas akademik Matija Bećković.

„Ubeđeni smo da su nevini, a sigurni da će biti osuđeni“, rekao je Bećković, koji je član za Odbora za odbranu Kneževića, Mandića i ostalih, na konferenciji za novinare u Medija centru.

Presuda liderima Demokratskog fronta i ostalim optuženim, među kojima je i bišvi šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, biće, smatra Bećković, presuda Crnoj Gori.

„Crna Gora je postala nezavisna od Srbije, ali zavisna od celog sveta“, ukazuje Bećković i dodaje da takvo suđenje Crna Gora ne bi priuštila nikome drugom osim Srbima.

„Nevini ljudi će biti osuđeni, a Pilat pere ruke“, upozorava Bećković.

  „Uputili smo apel međunarodnim činiocima“, rekao je Antić, dodajući da je ovaj sudski proces zapravo obezglavljenje srpskog naroda.

Antić tvrdi i da proces nije bio korektan, kao i da je bilo mučenja tokom pritvora kako bi se iznudila priznanja.

On traži i od predsednika Srbije da zaštititi srpske državljanje i reaguje u skladu sa svojim ovlašćenjima, a ne, kako je rekao, „ulogom supermena“.

Član Odbora za odbranu optuženih, istoričar Aleksandar Raković istakao je da su Knežević i Mandić heroji i mučenici.

„Nikada ih nećemo ostaviti na cedilu“, poručio je Raković i dodao da je meta ovog procesa, zapravo poništavanje srpstva, a sledeća je, kako je ocenio, Srpska pravoslavna crkva.

„Poražavajuće je to što crnogorki režim u svemu tome ima podršku Zapada“, istakao je Raković.

Prvostepena presuda četrnaestočlanoj grupi očekuje se sutra posle više od dve godine od podizanja optužnice i osamnaest meseci od početka procesa.

Oni se terete da su u noći parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, sa ciljem da se Crna Gora spreči da uđe u NATO.