Novi pravilnik o vodi izazvao oštre kritike, stručnjaci kažu – nema mesta strahu

Vesti 07. maj 201918:24 > 11. maj 2019 19:37
Podeli:
Izvor: N1

Izmenjen Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće stupio je na snagu krajem aprila. Činjenica da dozvoljava veće količine neorganskih materija u vodi u odnosu na pravila koja su do sada važila, izazvala je bojazan i kritike dela javnosti. Ipak, stručnjaci koji su izmene i predložili kažu da razloga za strah nema.

U Srbiji važe nova pravila za pijaću vodu. Jedan litar sada može sadržati pet puta više amonijaka, tri puta više bora, i 20 odsto više hlorida i natrijuma. Da li je to način da se, poput situacije sa aflatoksinom u mleku, reši problem neispravne vode za piće u Zrenjaninu, pita Liga socijaldemokrata Vojvodine.

„Sada vide da očito ne dolaze do dobrih rezultata u analizama pijaće vode u Zrenjaninu i žele da izmene Pravilnik i praktično da višestruko povećaju dozvoljene granice tih neorganskih materija. Mi smatramo da je to krajnje neozbiljno“, kaže Aleksandar Marton iz LSV.

Izmene nisu donete samo zbog Zrenjanina, već zbog svih mesta u Vojvodini gde je voda loša, pojašnjava profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Božo Dalmacija. I dodaje – nije ih predložila Vlada, već upravo on sa svojim kolegama.

„Da bi smanjili cenu pravljenja postrojenja za pripremu vode za piće, a i eksploatacionu posle cenu“, kaže Dalmacija.

Na izmenama insistira već desetak godina. Predsednici Vlade i ministru zdravlja ukazivao je na to da su u Srbiji standardi kvaliteta suviše strogo postavljeni u odnosu na Evropsku uniju i smernice Svetske zdravstvene organizacije, zbog čega je i prerada vode znatno skuplja.

„Ukupna ušteda, evo na primer za Novi Bečej, biće oko milion evra. A za celu Vojvodinu, mi smo izračunali po starom pravilniku trebalo je milijarda i dvesta hiljada, a sada će trebati oko 700 miliona evra da se naprave sva postrojenja u Vojvodini“, kaže Dalmacija.

I za Zrenjanince je, kaže, novi Pravilnik dobra vest, jer će značiti vodu jednostavniju i jeftiniju za preradu.

„Pa se nadam da će to postrojenje koje tamo postoji možda proraditi“, kaže on.

U Zavodu za javno zdravlje, gde svakodnevno rade analize zrenjaninske vode, zabranjene za upotrebu već 15 godina zbog povećane koncentracije arsena, u novom pravilniku ne vide ništa sporno.

„Te vrednosti su takve da nema govora o nekom akutnom uticaju na zdravlje, jer su one daleko ispod dozvoljenih ili vrednosti koje mogu da izazovu neki štetan efekat. Kad se radi o hroničnom uticaju, tu je već teža procena. Dobro je što nije menjana vrednost za arsen, jer je arsen jedini od njih dokazan kancerogen i mutagen element“, kaže Saša Petković iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina.

Voda u ovom gradu i dalje će morati da se prečišćava, a još je otvoreno pitanje hoće li to moći da radi postojeće postrojenje. Otkad je, zbog zagađenja na filterima, početkom aprila stalo sa radom, iz česmi ponovo teče voda poznate boje i ukusa.