Karadžić kažnjen zbog telefonskog uključenja na tribinu u Podgorici

Vesti 07. maj 201914:35 > 14:42
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Sekretar međunarodnog suda u Hagu kaznio je bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor, zbog toga što se, bez odobrenja, telefonom iz pritvora u Sheveningenu uključio u jednu javnu tribinu u Crnoj Gori.

Kako je saopštio taj sud, svi neprivilegovani Karadžićevi telefonski razgovori biće prisluškivani u narednih sedam dana i o njima će biti sačinjene beleške.

Sudski sekretar naložio je i da retroaktivno budu preslušani telefonski razgovori koje je Karadžić vodio od 1. maja. 

Karadžić se 3. maja telefonom uključio u tribinu održanu u Srpskoj kući u Podgorici, na kojoj je učestvovao i njegov nekadašnji bliski saradnik Momčilo Krajišnik, koji je ranije izdržao dve trećine kazne od 17 godina zatvora, na koju ga je Haški tribunal osudio zbog progona nesrba u BiH. 

Haški sud je, krajem marta, pravosnažno osudio Karadžića (73) na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95 godine. 

Po pravilima suda, pritvorenici u Sheveningenu imaju pravo na privilegovanu, nenadziranu, komunikaciju sa advokatima, ali im nije dozvoljeno da se bez odobrenja uključuju u javne događaje. 

U pritvoru u Shevenigenu, Karadžić je od 30. jula 2008, i trenutno čeka da bude prebačen u jednu od evropskih zemalja na izdržavanje kazne.