Evropa Nostra: Projekat gondole "invazivan za kulturno nasleđe"

Vesti 07. maj 201913:55 > 14:20
N1

Predstavnici organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" ocenili su da je projekat izgradnje beogradske gondole "invazivan za kulturno nasleđe" i da ne postoje "dovoljno jasni razlozi koji se tiču turizma i saobraćaja koji bi opravdali takvu vrstu projekta".

Izvršni potredsednik Evropa Nostre Gi Klos rekao je na predstavljanju zaključaka te organizacije o izgradnji gondole, da je u pitanju „ozbiljno problematičan projekat“ na lokaciji koja je izuzetno značajna, kao i da postoji nesrazmera između onoga što su potrebe Beograda i kulturne vrednosti Beogradske tvrđave. 

„Projekat nije izazovan samo na nacionalnom nivou, već i na evropskom i međunarodnom s obzirom na to da je Srbija deo nominacije za Uneskovu listu svetske baštine. Nezamislivo je da Beogradska tvrđava s izrađenim projektom gondole zadovolji kriterijume da se nađe na toj listi“, rekao je Klos. 

POVEZANE VESTI:

 On je kazao i da je stav organizacije da je investicija od 15 miliona evra „ogroman novac“ u odnosu na uobičajeni novac koji se u Srbiji izdvaja za turizam.

„Ovo je jedna impresivna cifra koja je neuporediva sa ulaganjem u turizam i kulturno naslednje u Srbiji. Smatramo da je visoka za ulaganje u samo jedan projekat u centru grada“, rekao je Klos. 

Klos je kazao da bi alternativna rešenja mogla da budu pešački most od Ušća do Kalemegdana koji bi bio u nižim dimenzijama, i premeštanje žičare na drugu lokaciju. Generalna sekretarka te organizacije Sneška Kvadvlih-Mihailović rekla je da je u svim razgovorima koje je delegacija imala, zaključeno da postoje „ozbiljne primedbe na primenu zakona“, kao i da nisu urađene studije o uticaju na kulturno nasleđe i životnu sredinu. 

„Smatramo da bi bilo neodgovorno da institucije vlasti odmah donesu konačnu odluku. Neophodno je da se uloži vreme kako bi se napravile studije i proučile primedbe na zakone“, rekla je Kvadnlih-Mihailović

Kvadvlih-Mihailović je navela da će organizacija izraditi izveštaj koji će rezimirati primedbe koje su ustanovili, i koji će nakon toga poslati svima koji su odgovorni za donošenje konačnih odluka, kao i predstavnicima Evropske unije. Klos je podsetio na postojanje programa „7 najugroženijih“ koji svake godne bira sedam najugroženijih lokaliteta na svetu, i da je Beogradska tvrđava upravo jedan od primera koji bi bio adekvatan za nominaciju za tu listu. 

Stručna delegacija najveće evropske organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ predstavila je danas u Medija centru zaključke o poseti Beogradu povodom izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana.

Delegacija sastavljena od arheologa, arhitekata, konzervatora, urbanista, ekonomista i pravnika, sastala se tokom vikenda sa strukovnim udruženjima, naučnim institutima i univerzitetima koji se aktivno bore protiv projekta gradnje gondole.

Brnabić: Institucije će posvetiti punu pažnju planovima za izgradnju gondole

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, u razgovoru sa delegacijom Evropa Nostra, da će nadležne institucije Republike Srbije posvetiti punu pažnju planovima za izgradnju gondole na Beogradskoj tvrđavi, projektu koji realizuje Grad Beograd.

Ona je naglasila da je Beogradska tvrđava spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić se zahvalila organizaciji Evropa Nostra na partnerstvu i podršci koju pruža Srbiji u očuvanju kulturnog nasleđa, a posebno na saradnji u okviru UNESKO na zaštiti kulturnog i istorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji. 

Na sastanku je posebno istaknut i značaj očuvanja i rekonstrukcije lokaliteta Vinča, koja se nalazi nadomak Beograda i predstavlja biser ne samo srpskog, već i evropskog arheološkog nasleđa. Brnabić je izrazila zahvalnost predstavnicima Evropa Nostre na tome što su jedna od retkih organizacija koje su u prethodnom periodu ukazivale na neophodnost rekonstrukcije lokaliteta Vinča, a što je trenutno jedan od prioriteta Vlade Srbije. 

Predsednica vlade i delegacija Evropa Nostra saglasili su se da je posvećenost Vlade Srbije kulturi i očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa evidentna, navodi se u saopštenju. 

To, kako se dodaje, najbolje pokazuje i činjenica da su Evropska komisija i Evropa Nostra tokom 2018. godine, od ukupno 29 nagrada za zaštitu, istraživanje i promociju kulturnog nasleđa dodeljenih u 17 zemalja sveta, Srbiji opredelili čak tri – za projekat konzervacije Tvrđave Bač i Paviljona kneza Miloša u Bukovičkoj Banji iz 1907. godine, kao i za projekat „Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije“ Dvorskog kompleksa na Dedinju. 

Predstavnici te organizacije pohvalili su posvećenost premijerke Brnabić očuvanju kulturnog nasleđa i istakli da je ona jedna od rethih predsednika vlada u svetu koja je među prioritete u svom radu uvrstila i kulturu, navodi se u saopštenju.