Dragojlović: Zastoj u otvaranju pregovaračkih poglavlja

Vesti 06. maj 201909:37 > 09:38
Podeli:
Izvor: N1

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović ocenila je gostujući u Novom danu da postoji zastoj u otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije i Unije.

„Čak kad je bila dinamika da se tokom svakog šestomesečnog predsedavanja EU otvara barem dva poglavlja, to nije bila dobra dinamika i nije bilo dovoljno da se trasira put i uhvati zamajac koji bi ovaj proces učinio bržim i izvesnijim i ohrabrio građane da se istinski nadaju promenama koje put evropskih integracija donosi, a ohrabrio političare da odlučnije sprovode ključne reforme“, kaže Dragojlović.

Otvaranje poglavlja ne bi trebalo da predstavlja problem, dodaje Dragojlović, podsećajući da se to predstavlja kao veliki uspeh.

„Zapravo time samo počinju pregovori, a poglavlja treba da se zatvore ozbiljnom primenom svega onoga što u Briselu dogovorimo. Ja bih otvorila sva poglavlja odjednom. Za mnoga smo spremni, neka su zahtevna poput poljoprivrede, životne sredine, poglavlja 23 i 24… Sva druga je moguće otvoriti odjednom“, kaže ona.

Prema njenom mišljenju, postojećim tempom nije moguće stići zacrtanu agendu do 2025. godine.

„U nekim oblastima ima napretka, ali one nisu medijski interesantne. Vladavina prava, mediji i Kosovo su tri ključne teme“, ocenjuje Dragojlović konstatujući da tu nema napretka već čak, u političkim kriterijumima, i nazadovanja kad je reč o slobodi medija.