Reis: Ramazan prilika da naučimo kako da čuvamo vreme, sebe i svoju porodicu

Vesti 05. maj 201918:05 > 18:11
Podeli:
Izvor: Printscreen

Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poželeo je danas svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori sretne i berićetne dane Ramazana i zamolio ih da čuvaju svoje vreme, sebe i svoje porodice.

„U nadi da će nam Ramazan doneti zdravlje duši i telu, Božju milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane Ramazana“, rekao je Nasufović na konferenciji za novinare.

On je naveo da su „ramazanski dani i noći posebni, čiji se sati i minuti nikakvim zlatom ni srebrom ne mogu vrednovati“.

„Kada bismo pokušali brojati Božje blagodati prema čoveku, ne bismo ih uspeli izbrojati. Ovom prilikom želim ukazati na dve, i one će biti ne moja poruka, već moja molba vernicima za nastupajući Ramazan“, rekao je Nasufović.

Nasufović je naveo da je njegova prva molba da „čuvaju svoje vreme“.

„Najveći neprijatelj svoje duše je onaj koji troši svoje vreme u besposlice, koji time, kako se obično kaže ‘ubija vreme’, a suštinski ubija samog sebe. Čovek može skoro sve izgubljeno nadoknaditi, osim vremena i porodice“, istakao je on.

Njegova druga molba je da vernici čuvaju sebe i svoje porodice.

Prema njegovim rečima, Ramazan je izuzetna prilika da trajno naučimo kako da čuvamo vreme, sebe i svoju porodicu.

„Savremeni način života vrlo uspešno i lukavo, ne slučajno, odvaja čoveka od porodice, čini ga usamljenikom i pored roditelja, bračnog druga, dece, prijatelja i komšija“, ocenio je Nasufović.

On je rekao da je Ramazan blagoslovljen mesec zato što je u njemu otpočela objava Kurana i zato što je u njemu propisan post.

Nasufović je dodao da je „post zaštita od svega što čoveka udaljava od Boga i od čoveka“.

„Znajmo i verujmo da je Ramazan mesec u kome je Božja milost izbavila čovečanstvo darujući mu Kuran kada je bilo na rubu propasti, i ne gubimo nadu da će ta milost i nama doći. Zato otvorimo svoja srca za prijem Kurana“, istakao je Nasufović.

On je dodao da je „sretan onaj koji se u Ramazanu odazove božanskom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čoveku“.