Vučić o krivcima za propast rešenja za Kosovo, a ne precizira šta je tačno nudio

Vesti 05. maj 201917:35 > 17:35
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Kosovo u budućnosti dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji, ali ne zato što će on da ga prizna, već zato što nije prošlo rešenje koje je on nudio. On, međutim, nije precizirao šta je tačno nudio, ni kome, ali zna ko su krivci što je rešenje propalo.

Kosovo – da ga prizna neće, da to pitanje reši, po svoj prilici ne može. Premda građani ne znaju šta, gde i kome, ali ono što je predsednik Srbije nudio kao izlaz iz kosovskog problema – tvrdi – nije moglo da prođe.

POVEZANE VESTI

 „I ja vas pitam šta je rešenje sad?“, pita i odgovara Vučić. Tačnije, predviđa sudbinu južne pokrajine Srbije. „Ukoliko ostane sve ovako kako smo se mi neodgovorno ponašali i na moju žalost i na žalost mnogih drugih dobiti nezavisnost i suverenost na celoj svojoj teritoriji“.

„Mislim da što se tiče javnog mnjenja u ovom trenutku to nije realno. Ali se bojim da je to loše“, rekao je Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka.

A dobro bi bilo staviti tačku na kosovski spor – ukazuje profesor Fakulteta političkih nauka – i zbog ekonomije i zbog bezbednosti. Podseća Ivo Visković da je predsednika u racionalnom stavu preduhitrio ministar odbrane.

„Što pre između nas i njih bude bila tvrda i čvrsta granica, pre ćemo moći da se bavimo sobom i svojim narodom“, kazao je pre nekoliko dana Aleksandar Vulin, ministar odbrane.

„Pomislio sam u jednom trenutku – zar ti je trebalo toliko godina da to shvatiš“, pita Visković.

„Ali bojim se da u pitanju Kosova racionalni argumenti apsolutno nisu bitni, da su tu emocije mnogo jače i da ljudi iz čisto emotivnih razloga izbegavaju da se racionalno suoče sa tim problemom“, dodaje.

„Suočio sam se sa agenturama, medijima, strahovitim pritiskom pojedinih država“, pravda se predsednik Srbije. Za propast sopstvenog kosovskog rešenja krivi i političke protivnike.

„Pa ću onda da pitam mnoge ove stručnjake koji su protestvovali i koji su govorili sve moguće stvari, a izvin’te ljudi, a što ste to radili, a kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost?“, kaže Vučić.

„To je jedan od načina da se pobegne od odgovornosti“, smatra Zoran Živković, lider Nove stranke.

Koja – izričit je narodni poslanik – nikako ne može biti na plećima opozicije.

„Kosovo je u statusu u kome je sada sa puno žrtava koje su se desile u poslednjih nekoliko decenija tamo i sa srpske, ali ne samo sa srpske strane kao posledica ludačke politike koja je počela da se vodi još početkom devedesetih. Gde je mali Vučić, tada još uvek dečko koga su po burek slali Milošević, Šešelj i ostali učestvovao u kreiranju politike, a to je – mi smo nebeski narod niko nam ništa ne može i spremni smo da ginemo do poslednje kapi vaše krvi građani Srbije!“, dodaje Živković.

I dok političari ispred predsedništva podsećaju da građani nikada nisu čuli šta je predsednikovo rešenje za Kosovo, iz zgrade šef države brani taj predlog.

„A što ste ga napadali od prvog momenta? Kako možete da napadate nešto što niste čuli? Pa glavu ste mi otkinuli, ne mislim fizički već metaforično“, rekao je predsednik Srbije.

Figurativno najavljuje predsednik i dalje poteze kada je reč o Kosovu. Kaže – moraće kao po ivici žice da vodi računa o nacionalnim interesima.