Jovanović: Vučić zazire od ozbiljne represije, njegova glavna poluga su mediji

Vesti 03. maj 201908:48 > 08:51
N1

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović izjavio je da reakcija vlasti na proteste nije išla u pravcu spuštanja lopte, vraćanja u ustavne okvire, otvaranja društvene debate, već suprotno.

„Da je predsednik države hteo da se kreće u ustavnim okvirima, on bi to činio i do sada“, rekao je Jovanović, za današnje izdanje lista Danas.

On je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne koristi ništa od instrumenata represije u nekom ozbiljnom smislu, „prosto zazire od toga“, već se oslanja isključivo na medije.

„To je ono što je njegova glavna poluga, to je što imate potpuni medijski mrak, što imate agresivne tabloide i medije sa nacionalnom frekvencijom koji razvlače sve političke protivnike i slobodnomisleće ljude“, rekao je Jovanić.

On je naveo da u Srbiji ne postoji vladavima prava i da se na dnevnom nivou suočavamo sa primerima koji to pokazuju.

„Evo nedavno je obeležana godišnjica u Savamali. U zemlji niske političke i pravne kulture moguće je posegnuti argument kako su tu srušene nekakve uđerice, a izgrađen stambeni kompleks“, rekao je Jovanović.

Ocenio je da „upravo se na takvim, samo naizgleda banalnim primerima, može videti da li u jednoj državi ima ili nema vladavine prava“.