U Crvenoj liniji o dijalogu Beograd i Prištine i EU integracijama

Vesti 02. maj 201921:18 > 21:33
Podeli:
Izvor: N1

Emisija Crvena linija bavi se ove nedelje dijalogom Beograda i Prištine, kao i priključenju Srbije i BiH Evropskoj uniji.

„Vreme je da gledamo napred i finalizujemo istorijski projekat ujedinjenja Evrope integracijom Zapadnog Balkana. Siguran sam da će uz zajedničke napore to biti uspešna priča za obe strane. Zajedno smo jači“, napisao je na svom Tviter nalogu Johanes Han, evropski komesar za proširenje povodom 15 godina od prijema 10 zemalja srednje i istočne Evrope u EU i dva dana po završetku berlinskog samita na kojem su Nemačka i Francuska resetovale kosovski dijalog uz poruku da evropska stabilnost zavisi od stabilnosti na Balkanu.

Da li su Berlin i Pariz preuzeli briselsko rešavanje kosovskog pitanja? Da li je briselska tiha podrška razgraničenju zamenjena berlinskim i pariskim NE teritorijalnim podelama i zameni teritorija ili etno-teritorijalizacija koju podržava Austrija i Mađarska još uvek ima evropsku perspektivu?

Da li je dijalog između Prištine i Beograda ipak moguć bez ukidanja taksi i hoće li se u njega uključiti i SAD? Da li su Vučić i Tači jedini koji mogu rešiti kosovsko pitanje i da li su njihova rešenja „bosnizacija Kosova“? Da je sudbina Kosova sudbina i RS i koja je uloga Hrvatske u rešavanju ovog višedesenijskog pitanja? 

O dijalogu Beograda i Prištine, ali i priključenju Srbije i BiH Evropskoj uniji, u Crvenoj liniji govore Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Srbije sa Kosovom, Miloš Šolaja sa FPN u Banja Luci i Davor Đenero, politički analitičar iz Zagreba. 

Autorka i voditeljka Crvene linije Marina Fratucan.

Emisija je na programu u petak u 20 sati na N1.