Mogerini: Sve veći pritisak na novinarstvo, EU odlučna u odbrani slobode medija

Vesti 02. maj 201914:44 > 14:54
Podeli:
Izvor: Salvatore Di Nolfi/Pool via REUTERS

EU promoviše slobodne i kredibilne medije, uključujući i finansiranje projekata koji unapređuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja, istakla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija.

S obzirom na to da se novinarstvo nalazi pod sve većim pritiskom, Mogerini je istakla da EU potvrđuje svoju odlučnost u odbrani slobode medija unutar svojih granica i širom sveta, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

„Na Svetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vesti, već i kao stuba demokratije. Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija“, navela je Mogerini. 

Ona je istakla značaj istraživačkog novinarstva za društvo, jer doprinosi da vlasti i institucije na svim nivoima budu odgovorne za svoje postupke i obaveze.

„Međutim, sve češće smo svedoci pokušaja sužavanja prostora za slobodne medije, između ostalog, i sistemskim podrivanjem njihove kredibilnosti, dok je istovremeno previše novinara izgubilo živote ili im je život ugrožen zbog razotkrivanja istine“, ističe Mogerini. 

Ona je navela da je EU pokrenula „Akcioni plan protiv dezinformacija“, kojim se jača evropski odgovor na ovu negativnu pojavu.

„Plan se fokusira na bolje otkrivanje dezinformacija, koordinaciju i udruživanje delovanja Unije i država članica, mobilisanje privatnog sektora, da bi ispunio svoje obaveze, podizanje svesti javnosti“, ističe Mogerini.