I nakon 24 godine, porodice žrtava "Bljeska" čekaju pravdu

Vesti 01. maj 201917:51 > 19:32
Podeli:
Izvor: N1

Danas se navršavaju 24 godine od operacije hrvatske vojske i policije "Bljesak", posle koje je upravu nad zapadnom Slavonijom preuzela Hrvatska. U toj akciji, prema podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, poginule su i nestale 283 osobe, uglavnom srpske nacionalnosti.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da je akcijom „Bljesak“ počelo konačno oslobođenje hrvatske teritorije, ali ističe i da žali za svakom žtvom, bez obzira na nacionalnost.

POVEZANE VESTI

Za stradale u vojnoj akciji „Bljesak“ održan je parastos u Crkvi Svetog Marka.

Za Dušanku Kojić, još uvek su sveža sećanja na dan kada je pre 24 godine morala da napusti Okučane.

„Meni je muž poginuo 1. maja, a ja sam krenula 2. maja iz Okučana u Bosnu. Tamo sam se našla sa decom i došla u Srbiju… Nismo ga još pronašli, 24 godine tragamo, ne znamo mu ni gde je, ni gde su mu kosti“, priča.

Udruženja koje okupljaju porodice nastradalih i dalje, kako kažu, traže pravdu.

„Mi smo došli da saosećamo sa porodicama i da im kažemo da nam je žao što 24 godine nakon te akcije nismo uspeli ni malo pravde da dobijemo za te žrtve. U današnjoj akciji ubijeno je 283 lica srpske nacionalnosti, od toga 57 žena, od toga devetoro dece“, kaže Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, poginulih i ubijenih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Procenjuje se da je 15.000 Srba iz zapadne Slavonije preko mostu na Savi bežalo put Republike Srpske. Neki od njih su se i danas tamo okupili.

„Katastrofa, katasrofa, nije za pričat’, katastrofa… Narod je bježao, deca, svi su… Strašno je bilo, strašno“, seća se Milena Rupić iz Daruvara.

Uz znak sećanja na stradale, položeni su venci i služen je parastos i u Republici Srpskoj.

„Istorijska je činjenica da smo bili stalno i permanetnim sukobima bilio na različitim stranama istorije i da smo uvek bili ti događaju, jedni obeležavaju kao svoju proslavu, a neki kao svoju tugu i to je to“, kaže predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Za Hrvatsku danas je dan koji se slavi, jer Bljesak simboliše tačku u kojoj je, kako kažu, započelo konačno oslobođenje.

„Naravno, žalimo, posebno saosećamo sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije, sa porodicama svih poginulih, nestalih i preminulih branitelja“, rekla je Grabar Kitarović.

Novinarka: Da li se danas trebalo setiti i žrtava u selu Medari, 22 žrtve srpske nacionalnosti ubijene su akciji Bljesak?

Grabar Kitarović: Žalimo za svakom žrtvom i pijetet prema svakoj žrtvi, bez obzira koje je nacionalnosti.

Centralna svečanost u Hrvatskoj održana je kod spomen-obeležja Kristalne kocke vedrine u Okučanima, koje simbolizuje poginule hrvatske branitelje.