Živković: Deset pitanja za premijera o padu helikoptera

Vesti 01. apr. 201514:35 > 14:37
Podeli:
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže da je odgovornost premijera Srbije Aleksandra Vučića da kaže ko je kriv za pad helikoptera kod Beograda u kome je 13. marta poginulo sedam osoba.

„Ono na šta država uvek mora da da odgovor je pitanje građana je ko je kriv. Kad Aleksandar Vučić kaže da on preuzima odgovornost, to znači da on treba da ode u zatvor ako se desilo nešto protiv zakona, a ne da on preuzimanjem odgovornosti preuzima ulogu reciklaže za odgovornost“, rekao je Živković na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je premijeru postavio deset pitanja i istakao da su ta pitanja od „velike važnosti za saznanje istine“.

„Da li Vam je jasno da ste posedovanjem i objavljivanjem transkripta radio veze zloupotebili svoj položaj tako što ste neovlašćeno posedovali i koristili najvažniji deo istražnog materijala sa namerom da utičete na objektivnost istrage“, upitao je Živković.

On je premijera pitao i na osnovu kog znanja i kojih činjenica je 21. marta izjavio da je Surčin najbolje mesto za sletanje, ako je poznato da je Surčin civilni međunarodni aerodrom i da nije namenjen za vojno vazduhoplovstvo, osim ako se prethodno ne ispune zakonom propisani uslovi, a koji u ovom slučaju očigledno nisu bili ispunjeni.

„Zašto za transport pacijenta nije upotrebljen helikopter MUP-a Srbije kao što je propisima i predviđeno?“, pitao je predsednik Nove stranke.

Među pitanjima upućenim Vučiću je i po čijem zahtevu je ministar odbrane Bratislav Gašić doneo odluku o upotrebi helikoptera i kojim propisom je regulisana njegova upotreba, kao i da li je aktivirana Služba traganja i spasavanja kada je bilo izvesno da je helikopter u statusu opasnosti i ako jeste, koja služba – civilna ili vojna.