Mustafa: Oružane snage neće ići na sever bez dogovora s NATO

Vesti 01. apr. 201512:40 > 19:21
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je u sredu da oružane snage Kosova, kada budu formirane, neće ići na sever bez prethodnog dogovora sa NATO.

On je istakao da će se o tome još razgovarati i sa Srpskom listom, kako bi obezbedili 80 glasova za usvajanje ustavnih promena i prešli na usvajanje  Zakona o oružanim snagama Kosova.

„Postoji saglasnost sa NATO da se na sever ne ide bez dogovora sa njima. U slučaju potrebe da se tamo ode, potrebna je koordinacija sa NATO. NATO nema ništa protiv formiranja oružanih snaga. Oni samo traže da se ovo sprovodi u saglasnosti sa svima na Kosovu“, istakao je kosovski premijer.

Mustafa kaže da je potrebna dvotrećinska podrška poslanika Skupštine Kosova za formiranje oružanih snaga Kosova. To međutim podrazumeva i podršku poslanika manjinskih zajednica, pre svega srpske zajednice.

Mustafa je naveo i da su prošle nedelje bili u kontaktu s predstavnicima Srpske liste i da oni nemaju, kako je naveo, neke posebne uslove za povratak. „Traže da se realizuje sporazum, koji smo postigli sa njima o koaliciji i ja mislim da nema nikakvih problema o implementaciji ovog sporazuma. Meni nije jasno zašto kasne. Rekli su da će postići sporazum unutar liste o povratku. Nemaju nikakav razlog da se ne vrate“, rekao je on.