Veselinović: Leks specijalis je u suprotnosti sa Ustavom

Vesti 01. apr 201509:37 > 10:04
N1

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Janko Veselinović smatra da je leks specijalis u suprotnosti sa temeljnim načelima Ustava i sa pravnim sistemom, i dodaje da je SDS pripremio brojne amandmane. Na tom mestu treba graditi naučno-tehnološke parkove, kaže za N1 poslanik.

U četvrtak 2. aprila u Skupštini Srbije počinje rasprava u načelu o leks specijalisu o postupcima i izdavanju građevinske dozvole zbog realizacije izgradnje projekta „Beograd na vodi“.

Ovaj zakon predmet je polemike u javnosti, ne samo među strankama i političarima, nego i brojnih strukovnih udruženja arhitekata i pravnika.

Leks specijalis je u suprotnosti sa načelima našeg pravnog sistema, jer se jamči uživanje privatne svojine osim u slučaju javnog interesa, navodi Veselinović.

Eksproprijacija privatne svojine može se vršiti za slučaj izgradnje objekata od javnog interesa, za slučaj izgradnje infrastrukturnih objekata, obdaništa, čak i za stanove socijalno ugroženih slojeva, podseća Veselinović.

„Izgradnja luksuznih stanova i kancelarijskih prostora ne može se smatrati javnim interesom“, navodi poslanik SDS.

On zamera što nije pokrenut proces izbora investitora, i postavlja pitanje zakupa zemljišta.

„Stanovi će biti prodavani, poslovni prostori će biti prodavani, a sve vreme se govori o zakupu zemljišta. Kako će neko moći da prodaje stanove na zemljištu na koje ima zakup“, pita Janko Veselinović.

On navodi da prostor na kom je predviđena izgradnja projekta „Beograd na vodi“ treba da bude uređen i izgrađen, ali na drugačiji način.

„Na ovom prostoru nesumnjivo treba izgraditi objekte koji će doneti Beogradu i Srbiji određeni prosperitet. Na tom delu bi trebalo da se gradi naučno-tehnološki park. Ne mislim da ne treba da bude hotela, ali bi tu trebalo da bude zona za IT sektor, naučno-tehnološki sektor… Ovakav projekat ne donosi Srbiji veliku korist“, ocenjuje Veselinović.

I na navode da će na projektu biti uposlen veliki broj građevinskih radnika ima drugačiji pogled.

„Srbija je zaključila kreditne ugovore u vrednosti pet milijardi evra, a da je od tih para povukla svega 1,3 milijarde. Država je trebalo da građevinsku operativu uposli u infrastrukturne projekte, sa već povučenim kreditnim sredstvima… Premijer je najavio prošle godine da će početi gradnja jeftinih stanova, od oko 380 evra po kvadratu, da će Srbija biti gradilište, pa ništa nema o tome“, navodi Janko Veselinović.

U procesu je Zakon o eksproprijaciji zemljišta, a nemamo još investitora, odnosno imamo investitora koji se slikao pored makete, navodi Veselinović.

Ovim zakonom je jedino predviđeno da u roku od 8 dana po pokretanju postupka eksproprijacije vlasnik treba da se izjasni i posle 8 dana se donosi odluka, dakle, 16 dana je postupak eksproprijacije, navodi poslanik.

Veselinović dodaje da je SDS pripremila amandmane. Ovde nema javnog interesa, već samo interes koji će omogućiti da se na tom gradskom području nešto gradi, podvukao je. On je dodao da treba da se gradi, ali bez ugrožavanja privatne svojine, uz ozbiljne garancije investitora – da će, između ostalog, investitor obezbediti sredstva za eksproprijaciju, da će obezbediti sredstva za infrastrukturno obezbeđenje prostora, da se gradi i završi onako kako je dogovoreno, i ono što bi bilo prosperitetnije za zemlju… SDS će, kako je naveo, izneti svoje predloge o tome, i svojim amandmanima će u ozbiljnoj meri probati da rekonstruiše ovaj zakon.

O ovoj temi u našem „Novom danu“ trebalo je da, uz Veselinovića, govori poslanik SNS Veroljub Arsić, ali je on u toku emisije otkazao svoje gostovanje.

 Više sa gostovanja Veselinovića u Novom danu pogledajte u videu ispod: