Podgorica uputila Ministarstvu pravde molbu za izručenje Svetozara Marovića

Vesti 25. apr 201923:52 > 23:54
REUTERS/Stevo Vasiljevic

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića zbog odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da su i pre molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice, stvoreni svi pravni preduslovi da Marović bude lišen slobode u Srbiji i da bude izručen Crnoj Gori, kao što je slučaj sa drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Srbije ažurno realizuju.

Činjenica da se Marović u protekle dve godine slobodno kretao i pojavljao na javnim mestima na teritoriji Srbije, uprkos crvenoj Interpolovoj poternici, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da uputi molbu za njegovo izručenje, stoji u saopštenju.

Ministarstvo pravde očekuje da će upućivanje molbe za izručenje Marovića dodatno podstaći nadležne organe Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, navodi se u saopštenju.

Crnogorsko Ministarstvo pravde je nadležnim organima Srbije prosledilo i zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena Milošu Marović bude izvršena u Srbiji.

Zamolnica je usledila nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodeljeno državljanstvo Srbije.

To znači da, prema važećim međunarodnim ugovorima, Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči svog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dve godine.