Sala u hotelu Novice Tončeva poplavljena ili "poplavljena" za tribinu #EUdebata?

Vesti 25. apr 201920:00 > 20:01
Institut za evropske poslove

Da li je tribina u Nišu otkazana zbog napukle vodovodne cevi ili je reč o pokušaju cenzure?

Po mnogima – dileme nema, naročito u svetlu svakodnevnih pokušaja različitih predstavnika vlasti da „ućutkaju“ i diskredituju one koji ne misle isto.

Međutim, šta se zaista dogodilo u ponedeljak u Nišu, kada je hotel New City, veče uoči zakazanog termina otkazao gostoprimstvo Institutu za evropske poslove iz Beograda, zbog kako su naveli – poplave u sali?

Ovako je Grand salu New City hotela u Nišu, dan posle otkazane tribine, usnimio, kroz prozor, odbornik Niške inicijative Srđan Nonić.

Screenshot

„Ja sam to svojim očima video, naravno, više verujući svojim očima nego njima“, kaže za N1 Nonić.

Ni danas nije bilo većih posledica poplave.

POVEZANE VESTI

Iz menadžmenta hotela, inače u vlasništvu na jugu poznatog socijaliste i biznismena Novice Tončeva, odgovaraju da je Nonić mogao da ih pozove i uđe u salu i uveri se da je havarije bilo.

„Mi jesmo imali realno problem sa salom“, kaže Nenad Rokvić, menadžer Hotela New City.

To što je tribina veoma glasnih kritičara vlasti, inače zakazana za ponedeljak u 19 sati, otkazana veče uoči događaja, baš dok je trajala emisija „Utisak nedelje“, čija je autorka jedna od najavljenih govornica, za rukovodstvo niškog hotela je slučajnost, jer su, kako tvrde, već znali i temu i ko su gosti, te im salu, da je u pitanju cenzura, ne bi ni iznajmili. Međutim, za organizatore je stvar jasna…

„Ja sam u ponedeljak, na dan debate, otišla u hotel, zatražila da vidim tu salu, tu havariju, što mi uopšte nije omogućeno, kao što mi nije omogućeno, a što sam tražila, da debatu organizujem ili u lobiju hotela ili u manjoj sali koja je bila na spratu – prazna, dostupna i suva. Tako da je poenta bila da debata ne može i ne sme da se održi u hotelu“, navodi Aleksandra Stanković iz Instituta za evropske poslove.

N1

Za samog vlasnika hotela Novicu Tončeva je prašina u javnosti inscenirana. Za one, kaže, koji ga poznaju.

„Iz medija sam saznao za slučaj u Nišu, koji se desio u mom hotelu. Dao sam nalog da se otkloni havarija. Havarija je otklonjena do 15h, i ja sam lično pozvao organizatora, da može da održi debatu“, rekao je za N1 Novica Tončev, vlasnik Hotela New City.

Nakon što su oni kontaktirali Novicu Tončeva, tek nakon toga, pretpostavljam, je usledio poziv gospodina Tončeva, kad je već bilo nemoguće dovesti ljude iz Beograda, kaže Stankovićeva.

Havarija cevi ili cenzura kritičara vlasti ostaće kao dilema koju bi donekle mogla da spere faktura firme koja je sanirala kvar u sali – ali tek kad bude stigla. Do tada je Institut ostavio rok hotelu New City da isplati odštetu po ugovoru, jer su događaj otkazali.

Tončev tvrdi da sa menadžerima hotela kontaktira samo kada se svode računi. A, u Surdulici, gde je predsednik Skupštine, kaže za N1, znaju svi da nikada nije ograničavao slobodu govora, pokazujući na binu u centru gde mu ne smeta da vidi svu opoziciju – ako treba i SNS, koji je ovde SPS-u oponent, i onu koja protestuje.

„Uobičajena je praksa da me ništa ne obaveštavaju – ko su gosti i koja je stranka, meni je bitno da gost bude zadovoljan. Da takođe nema cenzure – evo možete da upalite svaki televizor u Surdulici i možete da vidite da se u Surdulici gleda i Pink i N1 i Studio B i Nova“, zaključio je Tončev.