Vučević: Odustali smo od rušenja SPENS-a, nema podrške javnosti za rušenje

Vesti 25. apr 201914:46 > 14:46
Izvor: Shutterstock

Ne postoji podrška javnosti za rušenje Sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS) i zato se ide u pravcu da se on sačuva, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavljajući pristigle ponude za poboljšanje energetske efikasnosti tog objekta.

Na neobavezujući javni poziv, koji je bio otvoren do 15. aprila, javilo se sedam zainteresovanih kompanija, tri iz inostranstva i četiri domaće. Ponudili su različite koncepte saradnje, to jest različite metodologije kako SPENS učiniti energetski efikasnijim i ekonomičnijim, pojašnjava Vučević, a period na koji bi ta saradnja bila zaključena varira od 12 do 15 godina.

“Interes privatnog partnera je da u što većoj meri smanji troškove za energente, jer će prihodovati dobar deo razlike između sadašnje cene koju plaćamo i onoga što će SPENS trošiti nakon rekonstrukcije”, navodi novosadski gradonačelnik.

Dodaje i da su do sada smanjili troškove tog javnog preduzeća za 650 miliona dinara, te da će i broj zaposlenih umanjiti za 68.

“To je jedini način na koji možemo sačuvati SPENS. Nakon 40 godina doživeće ozbiljno ulaganje i rekonstrukciju. U prizemlju će ostati butici i lokali, dok ćemo prvom spratu menjati namenu, o čemu ćemo još odlučivati”, kaže Vučević.

Dodaje da Grad nije odustao od izgradnje bazena na otvorenom i hotela pored SPENS-a, jer u Novom Sadu postoji, kaže, ozbiljan deficit u smeštajnim kapacitetima.

Stigle ponude i za javne garaže

Velika kompanija iz Kine, ćerka firma giganta koji trenutno u Srbiji ima najveću grinfild investiciju, ponudila je 30 miliona evra za izgradnju četiri javne garaže u Novom Sadu kojima bi upravljala u narednih 45 godina. To je jedna od ukupno dve neobavezujuće ponude pristigle do 8. aprila.

“Kineska kompanija zaintereovana je za izgradnju tri podzemne i jednu nadzemnu garažu. Zanimaju ih lokacije u ulici Modene, na Trgu republike, između Skupštine Vojvodine i Isidorine gimnazije, kao i Šafarikova ulica. Planiraju da obezbede 1175 parking mesta”, preciziorao je Vučević.

Ponuda je stigla i od jedne novosadske kompanije za izgradnju podzemne garaže u ulici Modene.

Grad je ovim javnim pozivom nameravao da dobije precizniju sliku kako tržište reaguje. Vučević najavljuje da će do kraja leta biti raspisan obavezujući tender za koncesiju na garažama, sa namerom da ponude i više lokacija.

“Očekujem da ćemo do kraja godine, ako sve bude u redu, moći da objavimo da krećemo u izgradnju prvih podzemnih garaža”, navodi Vučević i dodaje da će do kraja 2019. početi i parterno uređenje centra Novog Sada, počevši od Pozorišnog trga.

Vučević: Promenadi sledi zatvaranje, ako u roku ne reši probleme

Na pitanje ima li pomaka u rešavanju problema sa podzemnim vodama, koje se iz podzemnih garaža tržnog centra „Promenada“ trenutno ispumpavaju 24 sata u gradsku kanalizaciju, gradonačelnik odgovara potvrdno.

„Ima dosta pomaka. Sastanci su intenzivni. Mislim da su sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ na dobrom putu da sve bude urađeno kako treba. Slušaju njihove instrukcije. Ideja je da se ta podzemna voda ne ispumpava u kanalizaciju, već da bude uporebljen u samom objektu“, kaže Vučević.

Navodi i da to moraju uraditi do 15. novembra, do kada traje period probnog rada.

„Ako to ne urade do 15. novembra, zatvaramo“, tvrdi Vučević uz konstataciju da posle probnog perioda nema više šta da se proba.

Kada je reč o protivpožarnoj zaštiti koja u najvećem tržnom centru u Srbiji takođe nije kompletirana, što potvrđuje činjenica da je Sektor za vanredne situacije MUP-a više puta do sada dao negativno mišljenje na tenhičku dokumentaciju za protivpožarnu zaštitu, Vučević kaže – i tu stvari napreduju dobro.

Na konstataciju da ih u međuvremenu posećuje na hijade ljudi, Vučević kaže: „I ja sam bio prvi put. Sin mi je tamo slavio rođendan. Pretpostavljam da ne bih pustio sina da je nebezbedno.“