Šešelj: Zabranio sam da lekarske nalaze dostave Vladi i Hagu

Vesti 01. apr 201507:33 > 07:41
Tanjug/Srđan Ilić

Lider radikala Vojsilav Šešelj kaže da neće dobrovoljno otići u Haški tribunal, kao ni da bilo kakav lekarski nalaz neće dostaviti Haškom tribunalu ni vlastima u Srbiji.

Šešelj je za Politiku rekao da je članovima lekarskog konzilijuma zabranio da daju bilo kakve izveštaje o njegovom zdravstvenom stanju zvaničnicima Haškog tribunala i vlastima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Sudsko veće u Hagu nijednom nije moglo zvanično da bude informisano o njegovom zdravstvenom stanju.

Šešelj je za Politiku izjavio da od kada se vratio u zemlju, pre pet meseci, najviše radi na rušenju režima Aleksandra Vučića i smatra da ako padne vlada to neće destabilizovati državu.

„Vučić i njegovi tutori se uplašili radikala“

Na pitanje da li je zahtev Haškog tribunala za njegovim vraćanjem i hapšenjem kažnjavanje Vlade Srbije zbog toga što neće da uvede sankcije Moskvi, što planira vojne vežbe sa Rusijom ili zbog Vučićevog govora povodom godišnjice NATO bombardovanja, Šešelj kaže da nije nijedan od ta tri razloga.

On smatra da su se „Vučić i njegovi tutori sa Zapada uplašili snage srpskih radikala“, tvrdeći da SRS ima više od 20 odsto uporišta u biračkom telu, i da je zbog toga Vučićev cilj da on što pre izađe iz Srbije kako bi se obračunao sa radikalima.

Šef lekarskog konzilijuma Milovan Bojić za Politiku je rekao da je Šešelj ove nedelje trebalo da započne hemioterapiju i da se sada ne zna da li će se to desiti.

Bojić je objasnio da je Šešelju dijagnoza malignog oboljenja postavljena u Bronovu u Holandiji i da je zbog toga i pušten na lečenje u Srbiju. On je upozorio i da bi ishod mogao da bude fatalan ukoliko bi se Šešelj vratio u Hag i ne bi primio hemioterapiju.

Bojić je naveo i da je Šešelj u Srbiji bio na više pregleda i snimanja, da mu je jedan tumor na debelom crevu uklonjen, a da su ostale metastaze na jetri.