VOICE: Javili se novi svedoci o kupovini glasova za SNS u Vrbasu

Vesti 25. apr 201911:05 > 11:07
N1

Samo dan nakon što je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio vest da Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Sadu još uvek "tapka u mestu" sa istragom o kupovini glasova na lokalnim izborima u Vrbasu 2017. godine, redakciji su se javili i drugi svedoci.

Jedan od svedoka ispričao je da nije bio pozvan u policijsku stanicu da da iskaz, ali da jeste „prodao glas“ jer mu je novac, tada, bio preko potreban, piše VOICE.

„Ja sam glas prodao. Zato što dinara nisam imao. Priznajem i spreman sam da svedočim… Kod stadiona nas čeka autobus, on (grupovođa) nas popiše i mi posle na glasački listić moramo da upišemo neko slovo. Posle su se delile dnevnice“, objasnio je izvor VOICE-a.

Dodao je da lokalni izbori 2017. godine nisu bili prvi slučaj da su sezonski radnici angažovani u vrbaskom PP „Sava Kovačević“ organizovani na taj način za izbore.

„Na izborima za savete mesne zajednice smo dobijali 500 dinara… Mogu da nabrojim ljude po imenu i prezimenu, ali čemu? Krivo mi je što je ovakvo stanje u državi. Ja od izbora ne mogu da živim. Planiram da idem napolje“, rekao je izvor VOICE-a.

Svoje učešće u kupovini glasova za Srpsku naprednu stranku na lokalnim izborima u Vrbasu, u aprilu 2017, nakon razgovora u policiji za VOICE je krajem maja 2018. potvrdio grupovođa sezonskih radnika policijskim službenicima, a potom i VOICE-u.

Grupovođa je u razgovoru sa novinarkom VOICE-a rekao da je u dogovoru sa poverenicima SNS-a, radnike, umesto na njivu, razvozio na biračka mesta, te da su za glasanje za „naprednjake“ dobili dnevnicu od 1.000 dinara.

Nakon izjave policiji, na razgovor u policijsku stanicu pozvano je i nekoliko desetina radnika koji su svoj glas prodali grupovođi.

„Nije mi jasno kako je to korupcija kad nije bilo nikakvog primoravanja. Ko je hteo – glasao je i dobio novac“, rekao je grupovođa za VOICE.