Protest zbog rušenja u Savamali, otkriveni "spomenici" Vesiću i Malom

Izvor: N1

Povodom trogodišnjice rušenja objekata u Savamali održan protest "Za grad bez fantoma na vlasti". Protest je počeo ispred zgrade Geozavoda u Beogradu, a nakon šetnje kod Skupštine grada Beograda otkriven je "spomenik" zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću i ministru finansija Siniši Malom, bivšem gradonačelniku.

POVEZANE VESTI:

Velike lutke Vesića koji drži gondolu i Malog koji ima bager, postavljene su u parku ispred Gradske skupštine.

„To je spomenik fantomima, spomenik korupcije, bahatosti, svemu onome što naš grad nije“, rekao je Dobrica Veselinović iz Incijative „Ne davimo Beograd“ i dodao da su to jedini spomenici koje će Vesić i Mali dobiti u Beogradu.

Na protestu, koji je počeo u Hercegovačkoj ulici, ispred Geozavoda, predstavnik Inicijative „Ne davimo Beograd“ Radomir Lazović rekao je da su Vesić i Mali „na vrhu piramide zla“ i „vrsni vizionari destrukcije“, koji za svoja nedela prema gradu još nisu odgovarali.

Lazović je naglasio da će spomenicima „njihova imena zauvek ostati uklesana u istoriji Beograda kao opomena kako se nikad više ne bi ponovila ponovila situacija da Beogradom vladaju fantomi“.

On je kazao da je situacija u Beogradu „mračna“, ali da ujedinjeni i solidarni građani mogu da je poprave.

„Beogradska gondola, muzička fontana, Beograd na vodi, virtuelni metro, seča drveća, nelegalna gradnja, iseljavanje ljudi, kolaps saobraćaja, novogodišnja rasveta, otimačina, bahatost, bezobzirnost, mržnja, to je danas slika našeg grada“, ocenio je on.

N1

Građani su nosili transparente „Dok svi nisu slobodni – niko nije slobodan“, „Nećemo samo promenu već promenu sistema“,“Pešaci nisu maratonci“ i druge.

Sa kamiona na kojem je transparent „Solidarnost“ puštala se muzika, a primetni su bili i transparenti „Jedan od pet miliona“, „Ne davimo Beograd“, „Čiji grad?“, „Beograd je naša zajednička kuća i dvorište“, zastave Grada Beograda i duginih boja. 

Nosila se i zastava na kojoj je žuta patka, jedan od simbola organizatora protesta Incijative „Ne davimo Beograd“, ali i karikature Dušana Petričića na kojoj je predstavio rušenje u Savamali. 

N1

Među učesnicima protesta su bili i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Balša Božović, Vuk Jeremić, članovi Pokreta ujedinjenih fantoma, kao i predstavnici Incijative „Ne davimo Beograd“, koji su i organizatori.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, po okončanju parlamentarnih izbora, nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći proizlazi da je „iz vrha“ policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

N1

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osuđen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad. On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. 

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom događaja u Savamali da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast. Sve vreme je insistirao da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.