Pressing: Najgori scenario da se kaže "Piloti su krivi"

Vesti 31. mar. 201521:11 > 21:15
Podeli:
Izvor: N1

Tužilaštvo će najkasnije u petak javnosti predstaviti izveštaje komisija o padu helikoptera iako nije bilo nikakvog zakonske prepreke da oni budu objavljeni i ranije, rekao je poverenik Rodoljub Šabić u Pressingu a profesor Miroslav Hadžić je istakao da je sve vreme na sceni manipulacija informacijama.

Gosti Pressinga ne isključuju mogućnost da javnost ne dobije sve informacije i ističu da bi najgori mogući scenario bio da se priča završi sa „Piloti su krivi“.

Poverenik za informacija od javnog značaja naglašava da nema razumevanja za potez da se informacije ne objave već da se slučaj opet prebaci na Tužilaštvo. „Ako postoji mogućnost da neka informacija ugrozi neki interes onda se samo ona uskrati a ne ceo izveštaj od 500 strana. Nemam razumevanja. To je štetno i kontraproduktivno“.

Šabić pak ističe da je ohrabrujuće to što je dobio informacije da će tužilaštvo najkasnije do petka objaviti izveštaj i dodaje da očekuje da će javnost dobiti odgovor na „bukvalno“ svako pitanje koje je postavljeno u zadnjih 15 dana.

Šta radi Tužilaštvo ako se oslanjaju na izveštaje komisija?

Miroslav Hadžić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ukazuje na to da je tužilaštvo odmah nakon nesreće bilo dužno dsa pokrene istragu i samo prikuplja informacije a ne da čeka nalaze komisija. „Iz svega se da zaključiti da se sada Tužilaštvo oslanja na ove izveštaje“.

Ovo sakrivanje ministarstva odbrane iza tužilaštva sugerira da je reč o manipulaciji informacijama. To je urađeno i u slučaju ombudsmana“, akže Hadžić i dodaje da je monopol nad informacijama važan deo moći, posebno političke.

Šta je politička a šta objektivna odgovornost?

Gosti Pressinga su se složili da premijer može da preuzme samo političku odgovornost. Hadžič, pak ukazuje i da se izjavom Vučića da u izveštaju druge komisije „i nema nešto“ posebno zapravo dezavuiše njihov rad. „Ovim izjavama premijer zadržava sebi pravo kada, na koji način i koliko toga će da saopšte.

Miroslav Hadžić podseća i na pojam objektivne odgovornosti:

Vi kao ministar niste morali da uradite nešto loše ali ako se u vašem sektoru desi nešto ovako onda postoji objektivna odgovornost. Nažalost, u Srbiji nikada nije zaživela objektivna odgovornost. „Mogli su bar da ponude ostavku“.

Slučaj Šešelj: Cirkus

Komentarišući slučaj Vojislava Šešelja i poziv da se vrati u Hag poverenik je istakao da je, sa stanovišta prava, njegov slučaj skandalozan. „On nije bežao, nije se krio, držali su ga 11 u pritvoru i onda su ga oni iz čistog mira pustili a sad ga vraćaju“.

To je kompromitacija međunarodnog sudstva i cirkus. „Ne bi bio u koži Vladi. Nekorektnim potezom Haškog tribunala su dovedeni u ovu situaciju“.

Hadžić ističe da Vlada, u slučaju Šešelja ima sužen manevarski prostor koji može da se svede na odugovlačenje.