Opština Dimitrovgrad protiv MHE, žele da sačuvaju Staru planinu i rezervat Jerma

Vesti 24. apr 201910:12 > 10:18
N1

Opština Dimitrovgrad protivi se izgradnji mini-hidroelektrana, kaže za Južne vesti predsednik Vladica Dimitrov, komentarišući zaključak Opštinskog veća da se iz novog Prostornog plana izbace sve potencijalne lokacije za MHE.

Katastrom mini-hidroelektrana Srbije iz 1987. godine, u dimitrovgradskoj opštini predviđena je mogućnost izgradnje 12 takvih objekata, a iako do sada nije nijedna izgrađena, sve lokacije postoje u sadašnjem Prostornom planu.

Ipak, kako Dimitrovgrađani trenutno izrađuju novi Prostorni plan, jedna od sugestija obrađivaču plana je da se sa prostora Dimitrovgrada brišu sve MHE.

Predsednik Vladica Dimitrov kaže za Južne vesti da postoji više razloga za doneti zaključak, od trenutnog stanja reka i potoka, do uticaja na turizam.

„Mišljenja smo da Katastar MHE iz 1987. godine ne može biti verodostojan u današnje vreme, jer nivo tih voda i količina vode tih vodotokova nije isti kao nekada. Videli smo da su neke i sada na ekološkom minimumu, a da u letnjem periodu nekih potoka i nema“, kaže predsednik te opštine.

U Opštini se protive gradnji MHE na Staroj planini i u Specijalnom rezervatu prirode Jerma koji je turistički potencijal Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada.

„Kanjon reke Jerme je izletište za građane iz celog okruga, a dolazi mnogo turista iz Bugarske. Treba graditi turističke sadržaje, a ne mini-hidroelektrane. Svaka intervencija bi napravila određene probleme. Mišljenja smo da ih ne treba graditi“, kaže Dimitrov.

Ipak, zaključak Opštinskog veća nije akt koji će zabraniti gradnju, ali se predsednik nada da će ministarstva koja daju konačan sud uvažiti njihovo mišljenje i sugestije.