Trivan: U Srbiji više od 4.500 divljih deponija, većina na obalama

Vesti 23. apr 201922:24 > 22:30
Izvor: N1/ilustracija

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je danas da u Srbija trenutno ima više od 4.500 divljih deponija i da se u većini slučajeva one nalaze na obalama reka i jezera i dodao da postoji registar tih deponija, kao i da će se raditi na rešavanju tog problema.

Kako se navodi u saopštenju, Trivan je na današanjem sastanku u Višegradu kazao da je od velikog značaja podizanje svesti gradjana o šteti koju divlje deponije uzrokuju i da se uvodjenjem video nadzora pri tim deponijama, poput onog u okviru nacionalnog parka Djerdap, rešava taj problem.

On je kazao da je neophodno pružiti pomoć lokalnim samoupravama pri rešavanju tog problema, kao i uključivanju nevladinog sektora i medija u proces rešavanja tog pitanja i najavio organizovanje javnih akcija širom Srbije.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović kazao je da Crna Gora izdvaja značajna sredstva za saniranje otpada, kao i da efikasno radi na pitanjima zabrane plastičnih kesa, kao i uvodjenju kaucija za PET ambalaže na teritoriji cele države.

Direktor „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić naveo je podatak da se na godišnjem nivou sakupi od šest do osam hiljada kubnih metara plutajućeg otpada, od čega je preko 70 odsto čini drvni otpad, a 20 odsto ambalažni, kao i da samom rekom Lim dolazi 45 posto ukupnog plutajućeg otpada, dok je u slučaju reke Tare taj procenat nešto manji.

On je rekao da su troškovi saniranja navedenog otpada izmedju 100 i 150 hiljada evra na godišnjem nivou.

Trivan se u Višegradu danas sastao sa ministarkom za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavlom Radulovićem i predstavnicima opština Rudo, Višegrad, Bjelo Polje, Priboj, Berane i Novo Goražde i direktorima hidroelektarana Bajina Bašta i Višegrad.