Trivan i ambasador Švedske obeležili Dan planete Zemlje

Vesti 22. apr. 201921:56 > 21:57
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Švedske Jan Lundin su povodom Dana planete Zemlje simbolično posadili autohtone bele vrbe i prisustvovali formiranju "Medenog vrta", u okviru završnog dela projekta revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje.

Trivan je, kako se navodi u saopštenju ministarstva, ukazao da je neophodno da se rukavac Ade Huje sredi, kao i da se napravi sistem za preradu otpadnih voda, što je i prioritet ministartsva.

„Stručno i finansijski podržavamo opštine u akcijama pošumljavanja i u izradi projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za izgradnju 360 sistema za preradu otpadnih voda“, rekao je Trivan. 

Trivan je rekao da je projekat pošumljavanja Ade Huje „Od deponije do parka“ proglašen za jedan od 25 najboljih evropskih projekata i da je potrebno da projekte takve, „svetske konkurentnosti“ društvo i valorizuje. 

Ambasador Lundin je, kako se navodi, rekao da će jedna trećina Švedske pomoći Srbiji ići će na projekte održivog razvoja i dodao da mora da postoji inicijativa i iz udruženja, lokalnih zajednica i nevladinog sektora. 

Кroz aktivnosti projekta koji realizuje udruženje „Super Natural“ posađeno je 400 sadnica autohtonog drveća, vraćena je šuma na špic Ade Huje i revitalizovano 12 hektara šumskog staništa, čime je biodiverzitet značajno povećan, navodi se u saopštenju. 

Formiranje „Medenog vrta“, sa stotinama sadnica lavandi, ruzmarina, žalfije, pomoći će pčelama, koje su važna karika u ekosistemu, da očuvaju staništa i da se tako povrati ekološka ravnoteža i podstakne biodiverzitet parka.