U Kragujevcu i Kraljevu počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti

Vesti 22. apr 201914:22 > 18:00
Ministarstvo odbrane

U naselju Denino brdo u Kragujevcu počela je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a u prvoj fazi projekta državne stanogradnje predviđena je izgradnja 216 stanova sa rokom završetka od 480 dana.

Kamen temeljac za nove stanove položili su ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

„Ovo je najbolji mogući put kojim dugo nismo išli. Ovo je put koji pokazuje da smo organizovana država koja ceni pripadnike bezbednosti i koja vodi računa o njima i njihovim porodicama“, rekao je Vulin novinarima u Kragujevcu.

On je dodao da će čovek koji je siguran, stabilan, zadovoljan i čija je porodica zbrinuta dati sve od sebe, čuvati i braniti svoju zemlju.

„Svi naši pripadnici struktura bezbednosti čuvaju i brane svoju zemlju i kad im država nešto ne da, ali ovo je način da pokažemo koliko ih cenimo i poštujemo i koliko ih volimo“, rekao je Vulin.

On je istakao da stanovi koji se grade nisu socijalni stanovi, već da se grade po najvišim standardima struke i profesije, a država i lokalna samouprava obezbeđuju da cene budu prihvatljive i daleko niže od tržišnih.

U narednoj fazi u Kragujevcu biće građeno još oko 800 stanova u osam zgrada na istoj lokaciji – Denino brdo.

Cena kvadratnog metra biće 430 evra bez PDV-a.

Grade se stanovi prosečne kvadrature 55 kvadratnih metara, od garsonjera do troiposobnih, a najviše će biti jednoiposobnih i dvosobnih.

Izvođač radova je firma „Ljuba invest“ iz Paraćina izabrana na tenderu.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je gradnja tih stanova za grad „urbanistički izazov“ jer se gradi potpuno novo naselje sa 13 kilometara putne i komunalne infrastrukture.

Nikolić je rekao da će infrastrukturni radovi koštati više od 500 miliona dinara, od čega će grad, po fazama ulagati, od 10 do 20 odsto.

 „Gradimo više od 1.000 stanova, oko 90.000 kvadrata, potpuno novo naselje koje će biti komunalno opremljeno. U ovaj deo grada se 20, 30 godina nije ulagalo i konačno će se ovde završiti pristojna komunalna infrastruktura. Očekuje nas izgradnja i ambulante, apoteke, škole, vrtića, komercijalnih sadržaja. Biće ovo lep izazov za naše urbaniste“, rekao je Nikolić.

Za izgradnju stanova grad Kragujevac je ustupio državi bez naknade parcelu površine oko 10 hektara.

Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti je počela u Nišu, Vranju, Kraljevu, u junu će početi u Sremskoj Mitrovici, a u julu i u Novom Sadu.

U Srbiji će se graditi ukupno više od 8.000 stanova ili oko 600.000 kvadrata.

Na Deninom brdu planirana je izgradnja ukupno više od 1.000 stanova i devet lamela.

Premijerka Ana Brnabić položila je kamen temeljac za izgradnju stanova u Kraljevu. Prema njenim rečima u četvrtak će biti objavljen tender za izbor izvođača radova za Novi Sad i Sremsku Mitrovicu.

Investicija u Kraljevu, u prvoj fazi iznosi oko 6,5 miliona evra, i to su kako je premijerka objasnila, sredstva za oko 200 stanova.