I Vojnom sindikatu preti sudbina Policijskog: Hoće da nam uzmu reprezentativnost

Vesti 18. apr 201919:42 > 19:47
N1

Hoće li, posle jednog policijskog i Vojni sindikat koji kritikuje svoje poslodavce ostati bez reprezentativnosti? Članovi tog sindikata tvrde da je takva odluka već doneta, i da samo čekaju i zvanični izveštaj.

Uvereni da jesu reprezentativni sindikat, na konferenciji za medije organizovanoj zajedno sa kolegama iz policije, najavljuju protest ispred Vlade Srbije.

Sindikalne predstavnike vojske i policije muče isti problemi. Osim borbe za bolje plate i uslova za rad, i jedni i drugi moraju da dokazuju i svoju reprezentativnost. Policijskom sindikatu Srbije ona je već oduzeta, a isto čeka i Vojni sindikat Srbije.

„Poruku koju želimo da pošaljemo ministru Vulinu je da pogleda film koji je nedavno Radio televizija Srbije snimila o borcima na Košarima i neka vidi sa kakvim ljudima ima posla. Mi smo uputili danas zahtev Vladi Srbije i tražili smo hitan sastanak sa predsednicom Vlade, jer želimo da ukažemo lično na probleme koje prave ministar odbrane i minstar unutrašnjih poslova. Ukoliko do toga ne dođe mi ćemo biti na ulicama i da li ćemo već večeras biti na stepeništu ispred Vlade Srbije i sedeti tamo na stiroporu, kao što su to radili neki pre nas, da bismo ostvarili svoja prava“, kaže predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

POVEZANE VESTI:

Ubrzo posle ovih reči, predsedniku Vojnog sindikata Novici Antiću, zazvonio je telefon. Bio je to poziv, koji je prema svemu sudeći promenio najavljene planove. Od sedenja na stiroporu za sada je odustao.

Antić: Poziv iz Vlade Srbije, da, od premijerke Ane Brnabić.

Je l to znači da odustajete od najava?

Antić: To ćemo vam dati kasnije saopštenje. Dobili smo odgovor na naš zahtev za sastanak u Vladi, sastanak će se desiti u pondeljak u 8.30.

To znači da odustaje za ponedeljak od najava?

Antić: To ćemo dati kasnije saopštenje.

Ukidanje reprezentativnosti, Policijskom sindikatu Srbije usledilo je pre više od mesec dana. Iz resornog ministarva tada su poručili da nemaju legitimitet da predstavljaju zaposlene, jer među članovima imaju manje od 15 odsto zaposlenih. Predsednik sindikata Veljko Mijailović, tvrdi da je sporveden nezakoniti postupak, zbog čega su od Upravnog suda tražili da se odluka stavi van snage.

„A onda nam je Upravni sud odgovorio da bi oni to uradili da je nama nastala šteta i da smo mi sve u pravu, ali eto ne mogu zato što je gubitak naše reprezentativnosti objavljen u Službenom glasniku, što je potuna neistina, gubitak naše reprezentativnosti u ni jednom Službenom glasniku počev od 4. marta, pa do današnjeg dana nije objavljen“, kaže predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

U Vojnom sindikatu rešenje o ukidanju reprezentativnosti još čekaju. Tvrde da imaju pouzdane informacije, da je ministar odbrane Aleksandar Vulin sve poptisao još 15. aprila. Ukazuju da je na taj način ministar prekršio zakon, jer oni imaju, kako tvrde, znatno više članova, u odnosu na minimum koji zakon propisuje.