Stefanović: Jačamo kapacitete Sektora za vanredne situacije

Vesti 18. apr 201915:57 > 16:06
FoNet/MUP

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je, posle zajedničke vežbe pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i Vatrogasno-dobrovoljačkog društva "Matica", da će ministarstvo nastaviti da jača kapacitete Sektora za vanredne situacije nabavkom novih vozila i opreme, ali i povećanjem broja vatrogasaca-spasilaca.

„Videli ste danas 12 novih vatrogasnih vozila koje je nabavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i koja će biti raspoređena u vatrogasno-spasilačke jedince u Beogradu, Nišu, Кragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Smederevu, Zaječaru, Užicu, Jagodini, Кraljevu, Požarevcu i Prokuplju“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, vatrogasno-spasilačkim jedinicama u Srbiji do sada su isporučena 33 vatrogasna vozila koja su pogodna za gašenje požara u ruralnim i šumovitim predelima. 

„Nabavićemo još 25 vatrogasnih vozila i 17 navalnih vozila, koja će najvećim delom biti isporučena do kraja ove godine, a manji deo u januaru sledeće“, rekao je ministar i dodao da je plan da se nabavi i jedan broj polovnih vozila iz zemalja EU koja će zameniti vozila od kojih su neka proizvedena pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, kako je naveo Stefanović, neka od starih vozila koja Sektoru za vanredne situacije nisu više potrebna, donirati dobrovoljnim vatrogasnim društvima kako bi ojačali i njihove kapacitete. Govoreći o pojačanju Sektora za vanredne situacije u ljudstvu, ministar je kazao da će do kraja ove godine vatrogasno-spasilačke jedinice imati najveći broj vatrogasaca u poslednjih 10 godina.

„Cilj nam je da kroz obuke, treninge, podmlađivanje sastava, nabavku dobre opreme i tehnike, ali i redovne i interventne uniforme, učinimo da vatrogasci budu bolje zaštićeni i osposobljeni da u teškim i složenim vanrednim situacijama zaštite ljude i imovinu“, rekao je Stefanović.

Gvoreći o vežbi koju su izveli pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i Vatrogasno-dobrovoljačkog društva „Matica“, Stefanović je ocenio da je ta vežba pokazala da novi zakon o dobrovoljnom vatrogastvu daje rezultate i da su ljudi u tim društvima značajna pomoć i podrška u gašenju požara i drugim vanrednim situacijama. 

„Tokom vežbe ste mogli da vidite novu opremu koju koristi Sektor za vanredne situacije, ali i vatrogasno-spasilački brod koji služi za podršku i brzo punjenje cisterni. U kratkom roku, devet cisterni kapaciteta od 10.000 litara, može da se priključi na ovaj brod i brzo napuni, a to je izuzetno značajno prilikom gašenja složenih požara“, rekao je on. 

Stefanović je upozorio da je nemarnost uzrok velikog broja požara na otvorenom i apelovao na građane da prilikom paljenja vatre budu obazrivi, pažljivi i odgovorni.