Apelacioni sud preinačio presudu, odbijen zahtev uzbunjivača Borka Josifovskog

Vesti 18. apr. 201912:39 > 12:41
Podeli:
Izvor: N1

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu Višeg suda u slučaju uzbunjivača Borka Josifovskog, tako što je njegov zahtev odbio kao neosnovan. Preinačeno je i rešenje o troškovima parničnog postupka, te je Josifovski obavezan da tuženoj Republici Srbiji, na ime troškova prvostepenog i drugostepenog postupka, isplati 67.500 dinara.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu presudio je u oktobru prošle godine u korist Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći, koji je još 2005. godine ukazao na saradnju lekara Hitne pomoći i pogrebnika i utvrdio da mu je davanjem otkaza i nečinjenjem po njegovim prijavama naneta šteta.

Dokazima izvedenim u toku ovog postupka, tužilac je, po nalaženju Apelacionog suda, učinio verovatnim da je prema njemu preduzeta štetna radnja, jer je, postupajući kao direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd, tuženima dostavio podatke o radu zaposlenih koje je smatrao nezakonitim i osnovano očekivao da će se po njegovim prijavama i dopisima postupati, međutim, tuženi nisu preduzeli odgovarajuće radnje da ispitaju navode tužioca koje je on učinio verovatnim.

Međutim, Apelacioni sud ističe da se tužiocu u konkretnom slučaju ne može pružiti tražena zaštita po Zakonu o zaštiti uzbunjivača koji je stupio na snagu 4. decembra 2014. godine, a primenjuje se od 5. juna 2015. godine, zbog nemogućnosti retroaktivne primene ovog zakona.

Takođe, i zbog toga što tužilac tokom trajanja ovog postupka nije identifikovao radnje činjenja ili nečinjenja u odnosu na sebe, a koja bi predstavljala štetne radnje zbog kojih bi mu pripadala tražena zaštita zbog izvršenog uzbunjivanja, niti je tužilac naveo u čemu se te radnje, za koje tvrde da je njima stavljen u nepovoljniji položaj, konkretno sastoje, a što je uslov za njihovo sankcionisanje pravom na tužbu radi zaštite zbog izvršenog uzbunjivanja, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Dodaje se i da ije svako činjenje ili nečinjenje u vezi sa izvršenim uzbunjivanjem štetna radnja, već im karakter štetne radnje daje ugrožavanje ili povreda nekog prava uzbunjivača, odnosno stavljanje uzbunjivača u nepovoljniji položaj.

Presudom Apelacionog suda je, međutim, potvrđena prvostepena presuda u delu u kojem je obavezano Ministarstvo zdravlja da Josifovskom na ime naknade štete po osnovu izgubljene zarade isplati iznos od 2.230.406,90 dinara koje je, po navodima tužioca, Ministarstvo već isplatilo.