Serija paljenja mašina: Firma iz Preševa napadana četiri puta, od nadležnih muk

Vesti 17. apr 201918:38 > 18:45
N1

Najmanje 600 hiljada evra je šteta posle paljenja mehanizacije i asfaltne baze firme 5D, u ponedeljak u blizini Vranja, čiji su vlasnici Srbi. Ispostavilo se da se osim tog ima i drugih napada izvedenih po sličnom scenariju.

Građevinsko preduzeće iz Preševa, čiji su vlasnici Albanci, više od dve godine ne dobija odgovor od nadležnih ko im je uništio imovinu, vrednu, kako tvrde, nekoliko stotina hiljada evra.

Slučaj uništavanja imovine firme 5D u okolini Vranja nije usamljen u ovom kraju.

Preduzeće Saba-Belča iz Preševa prethodnih nekoliko godina doživelo je četiri slična incidenta, a u jednom od njih takođe su korišćene fantomke.

„Fantomi“, odnosno NN lica, su i dalje oni koji su od 2017. godine, u četiri navrata, napadali imovinu ovog porodičnog građevinskog preduzeća, jednog od najvećih na jugu Srbije, koje zapošljava više od 150 radnika – Albanaca, Srba, Roma.

POVEZANE VESTI

Vlasnici su napad i „ćutanje“ nadležnih najpre povezivali sa svojim poreklom. Posle ovonedeljnog napada na firmu Dalibora Ugrčića, sigurni su da su dobili „opasnu“ konkurenciju, koja šalje „opasne“ poruke da se iz posla povuku.

Tri godine zadnje nema mira, priča jedan od vlasnika GP Saba-Belča Etem Etemi. Na pitanje da li im se pre toga to sve dešavalo, odgovara negativno.

Pokazuje više pisanih obraćanja vranjskoj policiji i MUP-u, gde ih njegovo preduzeće podseća da ne mogu da garantuju bezbednost radnicima, jer su napadači i dalje na slobodi.

„Mislim da organi znaju to sve. Kada nađu ko ovo radi, onda možemo da im verujemo“, navodi Etemi.

Baš zato su priložili i nadzorni snimak kada su im palili mašinu u Preševu. Etemi podseća da im je stradao i utovarivač na asfaltnoj bazi u Bujanovcu.

Da napadači na južnjačku niskogradnju nemaju zadršku, govori sledeći slučaj: mašina za finiširanje asfalta spaljena je u dvorištu vranjskog vodovoda u avgustu, usred noci, a na nju – gleda portirnica.

„Kažu da tog dana kao nije radio video nadzor. Tako su nam rekli“, navodi Etemi.

Zna li se ko je prošle godine palicom u centru Vranja napao Etemovog brata, koji je i suvlasnik?

Zvanično, kaže, u pitanju su nepoznati napadači, ali sumnja da je i to u vezi sa time što dobro rade, „za razliku od nove konkurencije, koja bi da se obogati preko noći“.

„Do sada su nam palili mašine, ko zna šta mogu da urade drugo“, zaključuje Etemi.