Firmi iz Vranja zapalili kamione, direktor kaže – hoće da zastraše preduzetnike

Vesti 16. apr 201918:53 > 19:05
N1

Posle paljenja imovine vredne najmanje 600 hiljada evra, vranjskog Građevinskog preduzeća "5 D", vlasnik preduzeća Dalibor Ugrčić za N1 kaže da je to ''deo kontinuiranog zastrašivanja preduzetnika posle tendera na jugu Srbije, kako bi odustali od posla''.

Ugrčić apeluje na državu i institucije da stanu na put kriminalu i razbojništvima u tom delu zemlje jer, u suprotnom, preduzetnici mogu samo da stave katance na svoje firme.

U asfaltnoj bazi nadomak Vranja su se do prekjuče proizvodili beton i asfalt i ispitivao njihov kvalitet za potrebe Koridora 10, lokalnih puteva, a od pre dva dana ušli su u još jedan veliki posao u Vranju.

„Isporučujemo beton za objekte za pripadnike vojske i policije, za stanove“, kaže vlasnik Dalibor Ugrčić.

Dan pošto su dobili ovaj posao, trojica napadača upala su na gradilište i kao na filmu – vezali portira, prislonili mu pištolj na glavu, a onda skoro čitav sat benzinom palili kamione, građevinske mašine, kancelarije, magacine, i na kraju – asfaltnu bazu. Za vlasnika, već poznati scenario.

„Mi smo treći. Kod nekih kolega su zapalili pet vozila. Ovo je upozorenje da ne radimo ovaj posao, da zatvorimo firme, da bi ostali neki drugi da rade. Sigurno nismo smetali Al Kaidi, već nekim razbojnicima i kriminalcima, a da mi zatvorimo preduzeća“, smatra Ugrčić.

Tridesetak ljudi koji direktno zavise od toga da li ovo postrojenje postoji ili ne – dolazi na posao, ali nemaju na čemu, niti čime da rade. Gase vatru i dalje.

N1

„Strahuju za bezbednost, a, s druge strane, imamo započeta gradilišta i poslove gde nas očekuju da što pre dođemo“, kaže šef gradilišta Siniša Janković. 

„Planirali smo da u toku ove godine zaposlimo još dvadesetak radnika, a sada… Ne znam šta ćemo ni sa ovih 30“, dodaje Ugrčić.

Dalibor je od oca nasledio posao u firmi, koja, podseća, bez ikakvih subvencija hrani 70 i više porodica. Nada se, ipak, da je Srbija „pravna država“.

„Pa ovo polako sve više postaje Južna Amerika, a ne južna Srbija“, kaže Dalibor Ugrčić.

Čuvar, inace, stariji muškarac, iz straha za svoju, ali, pre svega bezbednost svoje porodice – nije hteo pred kamere. Na licu mesta smo saznali da su trojica maskiranih i naoružanih muskaraca upala na asfaltnu bazu, vezala ga, a onda krenuli da benzinom pale mašine i zgrade. Iz policije u Vranju rečeno je za N1 da je istraga u toku, u saradnji sa nadležnim Osnovnim javnim tužilaštvom.

N1