Završne reči tužilaštva na suđenju žandarmima: Upotreba sile bila nepotrebna

Vesti 15. apr 201913:21 > 13:28
N1

U ponovljenom suđenju sedmorici pripadnika Žandarmerije zbog prebijanja Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojice pripadnika vojne policije tokom Parade ponosa 2014. godine, tužilaštvo je iznelo svoje završne reči.

Zamenik javnog tužioca Saša Drecun smatra da je tokom ponovljenog procesa tužilaštvo dokazalo da su optuženi žandarmi primenili silu koja je bila nepotrebna i za čiju primenu nisu postojali zakonski uslovi.

„Tužilaštvo je dokazalo da je primena sile očigledno išla ka tome da se oštećeni zastraše i kazne“, naveo je Drecun.

Čak i da je bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom, eventualno je mogla biti primenjena samo fizička sila, a nikako sredstva prinude, naglasio je.

Tokom izlaganja dužem od dva sata, tužilac je, prikazujući brojne frejmove izvučene iz snimka TV N1, detaljno obrazlagao svoje stavove, tvrdeći da optuženi žandarmi nisu bili u kordonu, da su znali da se vojna lica kreću u tom rejonu, kao i da su im se sva četvorica tada napadnutih, uredno legitimisala.

Saša Drecun još tvrdi da je dokazao da oštećeni nisu napali optužene žandarme, da Vučić nije udario jednog od njih, niti da je flašicom gađao žandarma i povredio ga.

Tužilac je više puta optuživao svedoke, pre svega pripadnike Žandarmerije, da su svojim svedočenjima namerno lagali, u pokušaju da umanje krivicu svojih kolega.

Tužilac nije izneo predlog kazne za optužene, navodeći da ostaje pri završnim rečima koje je izneo na kraju prvog suđenja.

Zastupnici vojnih policajaca koji se vode u ovom slučaju kao oštećeni, pridružili su se tužiocu u njegovim završnim rečima.

Nakon kraće pauze, suđenje se nastavlja iznošenjem završnih reci advokata odbrane.

Viši sud u Beogradu osudio je žandarme krajem 2017. godine na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine, zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, odnosno prebijanja braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa u septembru 2014. godine.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu žandarmima, a sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda.