Novinari srpskih medija u poseti Kforu

Vesti 13. apr 201918:20 > 18:34
N1

Prethodnih dana puno se govorilo o situaciji na severu Kosova, najviše zbog poziva Nemačke i Britanije svojim državljanima da ne putuju u taj deo Kosova, ali i zbog albanskih pripadnika Kfora koji su snimljeni u Mitrovici. Kfor, koji sve vreme tvrdi da je situacija pod kontrolom, pružio je priliku novinarima iz Srbije da se u to i uvere.

Tokom dvodnevne posete Kosovu novinari beogradskih medija imali su priliku da se upoznaju sa sada već 20-godišnjom mirovnom vojnom misijom koju NATO vodi na Kosovu – od početka, kada je misija brojala 55.000 vojnika, do danas kada ih ima samo oko 3.500.

POVEZANE VESTI

U razgovoru sa komandantom Kfora Lorencom D’Adariom novinari su imali mogućnost da postavljaju pitanja o raznim temama, poput nedavnog prisustva albanskih oficira u okviru NATO na severu Kosova.

„Vi ne bi trebalo da se osećate iznenađeni činjenicom da su pojedini NATO oficiri prošetali ulicama Mitrovice. Vi znate da je Albanija već 10 godina članica NATO, a sada već i duže vremena članica Kfora. Oficiri su toga dana bili u Mitrovici kako bi održali sastanke. Namera zaista nije bila provokativna i tražim vašu pomoć da ljudima iznesete da to nije bila provokacija“, rekao je komandant Kfora.

On je istakao veoma dobru saradnju sa srpskim oružanima snagama, na različitim nivoima, kao što su patrole duž administraivne granične linije, kao i razgovori sa šefom srpskih oružanih snaga i to je veoma važno jer nam to obezbeđuje situaciju gde nema iznenađenja.“

Za novinara Telegrafa, Marka Ivasa, informacija da Kfor sarađuje i patrolira sa vojskom Srbije je bilo nešto sasvim novo.

„Značajna poruka koju smo čuli je da Kfor ima jao dobru saradnju sa vojskom Srbije pogotovo na administrativnoj liniji, gde imaju negde 20 mesečnih patrola zajedno. Tako da bilo bi dobro i interesantno kada bi imali priliku da vidimo kako to izgleda na samom terenu“, rekao je Ivas.

N1

Iz Kfora je novinarima rečeno da izbegavaju propagandu, kako ljudi ne bi postali taoci pogrešnih informacija.

„Građani veoma lako mogu postati taoci informacija. Kfor treba uvek biti pažljiv šta izjavljuje. Postoje ponekad izjave, kako sa političke strane, tako i medijske koje uopšte ne pomažu. Želeo bih da svi budu odgovorni za ono što kažu i da razmišljaju o posledicama koje mogu izazvati“, rekao je D’Adario.

Nakon „Film sitija“, kako se zove Kfor baza u Prištini, novinari su posetili američku bazu Bondstil kod Uroševca, koja je često predmet konspirativnih izveštaja.

Stroge mere bezbednosti za pristup ovoj bazi su iznenadile novinare koji su po prvi put došli u Bondstil, jer su za registraciju i ulazak čekali dva sata.

„Najveći utisak su mi mere obezbeđenja jer smo proveli dva sata. Prvo sam se setio one priče srpski špijun upao u Bondstil, mislim to je totalno nerealno sada iz ove perrpektive. Dosta je tajni oko tog Bondstila, ali ispada da je to neko brdo koje je puno nekih vojnika i to je to. Mislim, možda još nešto vidimo sada, ali eto“, kaže Marko Tasković iz Blica.

„Više ta fama da je Bondstil čelična tvrđava, e pa nije, nisam stekla takav utisak. Mnogo mi se više dopao kamp ‘Filmski grad’ u Prištini gde je mnogo veća vojna zajednica iz celog sveta i gde vlada neka drugačija, baš prava vojnička atmosfera, za razliku od Bondstila poprilično je pusto. Inače, izgleda više kao da su spremne kulise za neki film, umesto da je vojna baza“, kaže Svetlana Milenković sa TV Prva.

Drugog dana posete Kosovu, srpski novinari su imali mogućnost da helikopterom Kfora lete iznad Kosova. Istog dana oni su posetili manastire Visoki Dečana i Budisavce.