Protest u Novom Sadu bez šetnje, u Nišu manji incident i provokacije

N1

Protest "1 od 5 miliona" održan je u Novom Sadu na trgu ispred Srpskog narodnog pozorišta, a glumac Radoslav Rale Milenković poručio je građanima da nema razloga za zadovoljstvo u zemlji u kojoj se proizvoljno postavljaju ljudi koji odlučuju.

Protest u Novom Sadu bio je kraći nego ranijih nedelja, jer nije bilo protestne šetnje. Razlog tome je što organizatori u trenutku kada su prijavljivali protest nisu znali da li će se u isto vreme u tom gradu održavati i miting Aleksandara Vučića, koji je bio najavljen najpre za 12. april, a kasnije je pomeren na dan ranije.

Organizatori, kako su rekli, nisu želeli da rizikuju bezbednost građana.

Večeras su se građanima Novog Sada obratili glumci Nikola Sibinčić i Radoslav Rale Milenković.

Milenković je poručio da država Srbija danas liči na „osvetu loših djaka“, i pozvao sve da dodju u subotu 13. aprila na protest u Beograd, kako bi se protiv toga pobunili.

„Ovi sada dokazuju da ne mora ništa da se zna, da ne moraju da se uče škole, pa se svete onima koji su slušali i učili. Ja šetam od prvog protesta u Beogradu samo zato što ne mogu na to da pristanem“, rekao je Milenković.

On je pozvao gradjane da nastave da se skupljaju i šetaju u protestima, ne zbog politike, već zato što su nezadovoljni u zemlji u kojoj se „potpuno proizvoljno postavljaju direktori ili donosioci odluka“.

„Zemlji u kojoj se poptuno proizvoljno lupeta, kao da niko nikada ništa nije znao, kao da ne postoji istorija, kao da se mi ničega ne sećamo i da smo svi drogirani, hipnotisani, pijani ili ludi pa nemamo pojma kako bi jedno društvo moglo da izgleda i na kojim institucijama bi trebalo da počiva“, rekao je on.

Kako je poručio okupljenima, gradjani se za takvo društvo i atmosferu u kojoj je to nedopustivo, moraju izboriti izeražavanjem svog nepristajanja.

„Sve ovo je moguće samo zato što u našem društvu već neko vreme uspeh ne počiva na radu, a ambicija ne počiva na znanju, već na pohlepi i gramzivosti, za koju im je jedini alibi da je podršku dobilo na izborima“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, sledeći koji budu u Srbiji došli na vlast, moraju doći u takvu sredinu i atmosferu da će gradjani „isto ovako protiv njihovih loših odluka ponovo šetati“.

Na protestu se ponovo okupilo više hiljada gradjana, a pridružili su se i studenti novosadskog Univerziteta koji su slovima ispisali „Mi smo budućnost Srbije“.

Novosadjani će se sutra pridružiti protestu „miILIon“ u Beogradu, a kako su u Savetu protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu rekli, neće biti organizovanih autobusa, jer je bilo problema sa autoprevoznicima i nisu uspeli da obezbede prevoz.

Incident na protestu u Nišu

Na protestu u Nišu večeras je grupa mladića dok je govorio lider dveri Boško Obradović uzvikivala „fašisti“ zbog čega su redari i policija mladiće udaljili sa trga na kom se održava protest. Kako je javio reporter N1, na večerašnjem protestu bilo je više policije nego na bilo kojem ranijem protestu, kada je, kako je rekao, njihovo prisustvo bilo jedva vidljivo.

Na skupu je, osim Obradovića, govorio predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović, a obojica su istakli da je cilj protesta smena „režima“ Aleksandra Vučića.

Obradović je naveo da se opozicija u Srbiji ujedinila da traži smenu vlasti, slobodu medija i fer izbore.

Večerašnji skup je obezbedjivala uniformisana policija, što nije bio slučaj na ranijim skupovima.

Uoči protesta, odbornici Srpske napredne stranke i njihovi koalicioni partneri zatvorili su se u sali Skupštine grada Niša i najavili da će tamo ostati do daljeg kako bi „odbranili institucije“.

LIder Dveri rekao je i da nije uopšte planirao bilo kakav upad u nišku skupštinu i nazvao „šaradom“ postupak niških odbornika koji su celo popodne blokirali ulaz u zgradu lokalne skupštine.

Govornici su pozvali građane Niša da dođu sutra u Beograd i priključe se mirnim protestima. Kako je rečeno, neće biti organizovanog prevoza, jer niko nije smeo da im iznajmi autobuse.

Iz Čačka minibusevima i kolima u Beograd

Nekoliko desetina gradjana, zajedno sa organizatorima protesta „Jedan od pet miliona“, okupilo se večeras ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću u centru grada.

Organizatori su ranije najavili da neće biti obraćanja i protestne šetnje i da će večeras informisati gradjane o odlasku na protest u Beograd 13. aprila.

Ispred spomenika su bila postavljena dva transparenta na kojima je pisalo „Čačak bez straha, jedan od pet miliona“ i „Zabranjeno za razbojnike i izdajnike“.

Okupljanje je počelo minutom ćutanja za odbornicu Dveri Milicu Prokić, koja je juče preminula, a za koju su članovi njene stranke rekli da je bila „veliki borac za promenu vlasti i jedna od pet miliona“.

Odbornik Dveri Djordje Šipetić rekao je okupljenim gradjanima da su organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ bili obezbedili veći broj autobusa za gradjane koji žele da idu sutra na protest u Beograd, ali, kako je rekao, „represivni režim je primorao sve prevoznike da otkažu vožnju“.

On je dodao da su organizatori protesta uspeli da obezbede nekoliko mini autobusa i da će sa njima i privatnim automobilima krenuti na protest u Beograd.

Svi zaintresovani gradjani koji žele da idu na protest u Boegrad pozvani su da se okupe sutra u 10 časova ispred tržnog centra Roda u Čačku.

U isto vreme dok je trajalo okupljanje gradjana koji su protiv aktuelne vlasti, nekoliko odbornika Srpske napredne stranke i direktora javnih preduzeća u Čačku nalazilo se u zgradi lokalne Skupštine.

Balša Božović u Valjevu: Niko više ne veruje Vučiću

U Valjevu je večeras održan protest „Jedan od pet miliona“ sa kojeg je poslanik Demokratske stranke Balša Božović poručio da gradjani Srbije zaslužuju bolju vlast i opoziciju i poštene izbore.

„Niko više ne veruje ni Vučiću, a nažalost niko više ne veruje ni u državu Srbiju, u institucije u Srbiji. Srbija je okupirana od strane jedne družine koja je interesno povezana. Stvari moramo da menjamo iz korena, a vi gradjani zaslužujete i bolju vlast i bolju opoziciju“, rekao je Božović koji je bio jedan od govornika.

On je kazao da je cilj da svaka vlast bude dobro kontrolisana i smenjiva i da zato neće odustati od zahteva koji će 13. aprila na protestu u Beogradu saopštiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću – da Srbija zaslužuje poštene izbore.

„Gradjani zaslužuju slododne i fer izborne uslove. Sve dok se ne budu usvojili zakoni koji garantuju slobodu izbora gradjanima kako bi birali i smenjivali vlast ovaj protest će trajati“, naveo je Božović.

Janko Baljak u Kruševcu: Ima li veće farse od štrajka glađu vlasti

Kruševljani su se večeras 12 put okupili na Trgu mladih na protestu pod sloganom „Jedan od pet miliona“, a reditelj Janko Baljak je zapitao da li ima veće „bede“ i „farse“ od države u kojoj vlast najavljuje štrajk glađu protiv opozicije.

On je konstatovao da je to dokaz da građni imaju posla sa „nenormalnim ljudima koji su spremni sve da urade kako bi ostali na vlasti te da je teško boriti se protiv političkih protivnika koji su sumanuti“.

Baljak je ocenio da će Srbija uskoro biti slobodna zemlja, zemlja slobodnih medija.

„Srbija će uskoro biti slobodna zemlja, zemlja slobodnih medija, izborićemo se za izbore pod ravnopravnim uslovima, za demokratski dijalog, ne želimo nikada više diktatore, ljude koji samo truju i jedne protiv drugih zavađaju ljude, recimo im doviđenje, pozdravimo ih da odu u istoriju“, rekao je Baljak okupljenim Kruševljanima.

Okupljeni su i večeras prošetali glavnom gradskom ulicom, a nosili su parole „13. april“, „Uzmite nam parole, ostaće nam motke“, „Ajde, ajde, Jasmina, ostavka“, „Ološ uzvraća udarac“, „Linč, silovanje, nasilje trpimo sedam godina“.

Protestna šetnja i u Leskovcu

Građani Leskovca, nezadovoljni rezultatima vlasti Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, okupili su se na 11. protestu „Jedan od pet miliona“ na Širokoj čaršiji i prošetali gradskim ulicama.

Za razliku od prethodnih skupova, ovog puta nije bilo govora niti čitanja zahteva aktelnoj vlasti, pošto „četiri meseca nema sluha za njih“.

Okupljenima je na protestu upućen poziv na miting u Beogradu 13. aprila.