Đurić: Nikakvim zakonom Priština neće uspeti da sakrije istinu o zločinima

Vesti 11. apr 201919:27 > 19:29
Tanjug / Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je povodom najave vlade Kosova o izradi zakona o kaznama za poricanje ratnih zločina, da Priština nikakvim zakonom neće uspeti da sakrije istinu, niti da se "opere" od stravičnih zločina.

„Nikakvim zakonom neće uspeti da sakriju istinu, niti da se operu od stravičnih zločina koje su na KiM počinili, i nad pripadnicima srpskog naroda, ali i sopstvenim sunarodnicima. Zaboravljaju da ratni zločin ne zastareva“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

POVEZANE VESTI

On je naveo da „predlažući zakon za koji i sami otvoreno kažu da je uperen protiv srpske političke opcije na KiM i legitimnih političkih predstavnika srpskog naroda, teroristi iz Prištine žele da zabrane negiranje nečega što nije utvrdjeno ni u jednoj presudi domaćih, međunarodnih, niti paralelnih privremenih prištinskih pravosudnih institucija“.

Đurić je ocenio da je najava uvođenja verbalnog delikta na Kosovu i Metohiji u 21. veku „cinična igra šiptarskih ratnih zločinaca i terorista, koji se listom nalaze u privremenim institucijama u Prištini“.

„Očigledna je želja zločinaca u Prištini da onim Srbima na KiM koje nisu pobili ili proterali, i koji nemaju nameru da odu sa svojih ognjišta, ukinu jednu od poslednjih preostalih sloboda – slobodu govora. Želeli bi tako da Srbe pretvore u neme posmatrače počinjenih zločina i kršenja svih normi domaćeg i međunarodnog prava, koje sprovode već 20 godina“, naveo je Đurić.