Jelena Ćuruvija: Bračni par Milošević ostao netaknut

Vesti 11. apr 201917:56 > 17:57
N1

Ćerka Slavka Ćuruvije Jelena Ćuruvija ocenila je u Danu uživo da nije očekivala da nalogodavci ubistva njenog oca budu otkriveni. "Toga nije bilo od starta. Svi znamo kakve su devedesete bile, tata nije bio jedini protivnik te politike koji je ubijen. Bračni par Milošević je ostao netaknut, ostaje deo naše mračne istorije", kaže ona.

Danas je obeleženo 20 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Kako je rekla, presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije nije donela olakšanje porodici.

„Posle 20 godina muke, bola, teskobe i truda da dođemo do ove tačke, dosta smo se umorili, ali moram reći da sam zadovoljna presudom. Jeste veliki pomak, što za moju porodicu, što za državu. Strepeli smo kakva će biti, moram reći da sam zadovoljna“, kaže Ćuruvija.

POVEZANE VESTI

Kako kaže, nije očekivala da će nalogodavci biti otkriveni.

„Toga nije bilo od starta. Svi znamo kakve su devedesete bile, tata nije bio jedini protivnik te politike koji je ubijen. Bračni par Milošević je ostao netaknut, ostaje deo naše mračne istorije“, kaže ona.

Kaže da je u septembru 1998. godine „počeo progon, kada je donet Zakon o informisanju“.

„Par dana posle naslovne strane Dnevnog telegrafa na kojoj je bila ruka Otpora. Meseci kasnije su bili uništavanje Dnevnog telegrafa i tate ekonomski, do toga da je on preselio izdavanje novina u Crnu Goru“, kaže ona.

Govoreći o sastanku Slavka Ćuruvije i Mirjane Marković, kaže da je njen otac često prepričavao taj sastanak, jer je bio pod jakim utiskom.

„On je imao zanimljiv odnos sa Mirom Marković, ako se to može nazvati odnosom. Uvek je bio vrlo otvoren prema njoj i njenoj politici, međutim, taj dan je to očigledno otišlo predaleko, prosto je na kraju rekao da će, ako nastave sa tom politikom, završiti na vešalima. To je bio prelomni momenat u njihovom odnosu, od tada se stvar zaoštrila“, rekla je Jelena Ćuruvija.

Kaže da je njen otac „verovao da može da pobedi“, kao i da se obraćao i Evropi, SAD…

„To je ono zašto su oni odlučili da ga ubiju, jer je postao zaista suviše jak i ozbiljna pretnja njima i njihovoj politici. Mislim da on do samog kraja nije mogao da veruje da bi mogli da ga ubiju. Bio je spreman da ide u zatvor, ali mislim da nije mogao da poveruje da su spremni da ga ubiju“, kaže ona.

Kako je rekla, „to je način na koji su oni rešavali problematike u zemlji u to vreme, on je žrtva njihove politike“.

Kaže da je „ironija života“ što je presuda doneta u vreme kada su na vlasti brojni ljudi koji su bili na vlasti u vreme ubistva Slavka Ćuruvije.

„Ja sam očekivala da će posle 5. oktobra to biti jedan od prioriteta tadašnje vlasti, i naredne. Bilo je veliko iznenađenje kada je Veran Matić uspeo da oformi Komisiju i kada je ta Komisija pokazala da zaista nešto radi i da se zaista trudi da razotkrije ubistva. To je sada očigledno nešto što ova vlast želi da reši kao deo neke svoje mračne prošlosti, pa sad, videćemo kako će rešiti“, kaže ona.