Trajković: Biće strahovit pritisak na Srbe s Kosova, već počelo etiketiranje

Vesti 11. apr 201917:18 > 17:30
N1

Rada Trajković iz Evropskog pokreta s KiM smatra da će, pred lokalne izbore na severu Kosova, doći do strahovitog pritiska na Srbe s Kosova i da je već počelo etiketiranje.

Savez za Srbiju i predstavnici srpske opozicije sa Kosova saopštili su da ne treba izlaziti na izbore zakazane za gradonačelnike na severu Kosova i najavili, posle današnjeg sastanka, formiranje Saveza za Kosovo. S druge strane, vlast smatra da na izbore treba izaći.

Govoreći o ostavkama gradonačelnika sa severa, Trajkovićeva kaže da je nejasno zašto su ih oni podneli.

POVEZANE VESTI

Ona podseća da je 21. novembra bio pokušaj hapšenja Milana Radoičića, da je 23. novembra premijer Kosova  Ramuš Haradinaj uveo takse Srbiji, a da su 27. novembra svi gradonačelnici, samo sa severa KiM, podneli ostavke na svoje pozicije, govoreći da je to zbog taksi. „A suštinski imali smo kontinuitet nekih protesta sa majicama sa likom Radoičića, s natpisom „svi smo mi Radoičić“. Svi su izražavali žalost zbog bekstva Radoičića sa teritorije Kosova. Svi smo mi bili zbunjeni da li su podneli ostavke zbog taksi ili iz solidarnosti prema Radoičiću, s obzirom na to da te takse suštinski nisu ugrozile Srbe na severu“, kaže Trajković koja navodi da oni imaju kontuinuitet snabdevanja iz Srbije. Dodaje da su se pojedini čak i obogatili jer glavni šverc ide uglavnom preko severa, alternativnim prelazima – i da to rade uglavnom albanski preduzimači. Oni su bili i najviše ugroženi tim taksama, kaže Trajković.

Vraćajući se na raspisane izbore, kaže: „Imali smo prošle izbore… Ti izbori za gradonačelnike odneli su nam dva kandidata – Dimitrija Janićijevića i Olivera Ivanovića“.

Pita ko može da garantuje bezbednost svih onih koji nisu na Srpskoj listi. OSCE nije bio upoznat sa raspisivanjem  izbora, američka, nemačka i britanska vlada preko ambasada kažu da je nebezbedno na severu, dodaje.

Biće strahovit pritisak na Srbe s Kosova, on se već odvija, navodi Trajković, koja kaže da Vučić ima strategiju da pokaže puno poverenje naroda i da će on želeti 90 odsto podrške, ne 80.

„Imali smo promenu rektora, jer je traženo da smeni neke profesore koji razmišljaju na način blizak SzS, kadrovsku politiku i dalje vodi Radoičić, sada ne u Mitrovici, nego na Kopaoniku“, rekla je.

Trajkovićeva kaže da postoji strah od ponašanja predstavnika Srpske liste, kako je navela, „u smislu kažnjavanja i satanizacije ljudi koji bi se ne daj Bože kandidovali“.

Ona je prenela da tužilac Specijalnog suda iz Prištine, koji ima mnogo više podataka nego što javno sme da kaže, u jednom intervjuu govori o Radoičiću kao osumnjičenom za ubistvo Olivera Ivanovića, da govori o istrazi koja je proširena na Ivanovićevu sekretaricu, kao i da govori o istazi koja se vodi i protiv propagande koja je Ivanovića označila kao metu. „Tu mislim pre svega na TV Most, s obzirom na to da je ona u ingerenciji Kosova, ne Pink. Direktor TV Mosta je, nažalost, sestra direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, koja je iz Beograda – to sve govori koliko je za nas kompleksna i teška situacija u smislu opredeljenja, da izađemo na izbore“, navodi Trajkovićeva.

Ona navodi da je Marko Đurić dao, kako je rekla, smešnu izjavu. „Rekao je da Srbi treba da izađu na izbore da Albanci ne zauzmu mesta unutar srpskih institucija, a te izbore je raspisao Tači, to su kosovske institucije. Taj način manipulacije sa Srbima je nešto neverovatno, dodala je.

Ona smatra da Srpska lista nije spremna da napusti pozicije na severu Kosova. Trajković kaže da Skupština opštine Kosovske Mitrovice nije zasedala od kraja novembra, a ako se ne sazove šest meseci, onda se ona raspušta. Ona navodi da ipak nisu dozvolili da dođe do toga i da je sednica zakazana za kraj aprila. Dodaje da to govori da „nisu spremni da napuste pozicije koje imaju na severu Kosova, kao Srbi koji su unutar sistema kosovskog“.

Govoreći o kampanji „Budućnost Srbije“, kaže da su to kontramitinzi koji imaju za cilj „da pokažu međunarodnoj zajednici njegovu (Vučićevu) moć u smislu podrške naroda“. Navodi da je SzS sve snažniji iz dana u dan, da se šetnje održavaju u sve više gradova, i da međunarodna zajednica prihvata realnost da postoji druga opcija u Srbiji, koju treba prihvatiti. Kaže i da je počela komunikacija sa Briselom i SAD predstavnika SzS. Sada smo i mi sa KiM, odlučili da se organizujemo, da imamo svoju vezu sa Beogradom, jer smo svi svesni da ne možemo da opstanemo bez komunikacije i veza sa Beogradom, dodala je.

Govoreći o Savezu za Kosovo, kaže da je tek formiran inicijativni odbor, da se polako okupljaju, a da je u planu  organizacija nekog većeg skupa na Kosovu. „Neće to biti lako – s obzirom da članstvo odmah gubi pravo na egzistenciju, u smislu plata koje dolaze iz Beograda, u smislu fizičkog nasrtaja i raznog progona… Narod se plaši, nije lako u takvim okolnostima funkcionisati, ali polako, otvorile su se mogućnosti“, navela je gošća N1.

Kaže da im je do sada bilo teško i da su bili potpuno izolovani. „I pre pojave Savamale u Beogradu, imali smo svoju na Kosovu, u smislu mafije koja se formirala, gospodina Veselinovića i Radoičića, koja je šikanirala Srbe pre svega, koja nas je disciplinovala. Prvi izbori su prošli sa lomljenjem kutija“, podsetila je Trajkovićeva.

Ona ocenjuje da se Vučić nalazi u vrlo teškoj situaciji. S jedne strane imate dogovor sa Tačijem oko razgraničenja, i ovo je jedan veliki izazov sa raspisivanjem izbora, i verujem da Haradinaj nije ni znao za to, jer je uveo takse, da bi prekinuo pregovore u smislu borbe protiv projekta podele, navodi. Vučić je u problemu, jer ako ne nastavi priču o razgraničenju, ne znam da li će Tači još uvek držati predmet o Oliveru Ivanoviću u fioci, zaključuje.