Srpska lista, nakon razgovora sa Vučićem, odlučila da izađe na izbore

Vesti 10. apr 201914:36 > 14:40
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predstavnici Srpske liste doneli su odluku da izađu na izbore za predsednike četiri opštine na severu Kosova, saopšteno je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Ta odluka je, kako je saopšteno, doneta da se ne bi desilo da Albanci sa 0,1 ili jedan odsto preuzmu kontrolu na severu Kosova.

„Mi se nikada nećemo odreći ni Кosova i Metohije ni naše države Srbije jer mi drugu državu nemamo. Važno je da nećemo dozvoliti ni Prištini ni međunarodnoj zajednici da na te političke pozicije dovedu Albance ili srpske marionete koje će raditi šta im kažu“, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na koferenciji za medije.

Poručio je da će Lista raditi zajedno sa Srbijom i biće jedinstvena.

„Nećemo biti marionete. Devedeset odsto glasova na prethodnim izborima ne daje nam za pravo da odustanemo. Borićemo se za opstanak i povratak našeg naroda na КiM“, rekao je Rakić, prenosi RTS.

Predsednici opština u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu su u novembru podneli ostavke, nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da srpski predstanici sa КiM i srpski narod neće dozvoliti Albancima da zauzmu sever Кosova.

„Srpski predstavnici neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da bojkotom, preuzmu, zauzmu, okupiraju najodgovornije funckije Srba na КiM, i da im to posluži za dalju fragmentaciju srpskog političkog korupusa i preuzimanje kontrole“, istakao je Đurić.

Кako kaže, plan i nada Albanaca u Prištini bio je da će Srbi dobrovoljno da se sklone i da im prepuste upravljanje institucijama.

Srbi sa Кosova i Metohije će, kaže, odluku o daljim koracima i daljem delovanju doneti nakon dodatnih konsultacija nakon razgovora predsednika Vučića sa svim svetskim liderima, preneo je RTS.

Podsetimo, u Palati Srbija održan je sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima kosovskih Srba.

Vučić je, nakon sastanka, rekao da bi više voleo da Srbi učestvuju na izborima, ali da im „nije tako kazao“.

Kada je reč o ostanku Srpske liste u Vladi u Prištini, Vučić im je poručio da sačekaju razgovore u Berlinu, gde će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je u ponedeljak vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, u kojima su predstavnici Srpske liste krajem novembra podneli ostavke.