Savez za Srbiju i srpska opozicija s Kosova formiraju Savez za Kosovo

Vesti 10. apr 201914:22 > 15:16
N1

Savez za Srbiju i predstavnici srpske opozicije sa Kosova saopštili su da ne treba izlaziti na izbore zakazane za gradonačelnike na severu Kosova i najavili, posle današnjeg sastanka, formiranje Saveza za Kosovo.

Predsednik organizacije Narodna pravda Nenad Radovanović je, na konferenciji za novinare, rekao da ti izbori ne treba da se sprovedu, dodajući da se na izborima na Kosovu „u džakovima donose glasovi za Srpsku listu“, a opozicija ne može da se čuje u medijima.

„Već šest godina doživljavamo sunovrat na Kosovu“, rekao je Radovanović, sem kojeg su na skupu bili predstavnik pokreta Otadžbina Slaviša Ristić, Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković, organizatori protesta jedan od pet miliona na Kosovu i drugi.

Predsedavajući Saveza za Srbiju, lider pokreta Dveri Boško Obradović, je rekao da nema uslova da se u Srbiji održe izbori, pa tako, kako je naglasio, ni na Kosovu koje je deo Srbije.

Obradović je saopštio da je Savez za Srbiju prihvatio poziv predstavnika srpske opozicije sa Kosova da se formira Savez za Kosovo u koji će ući partije, organizacije, ugledni pojedinci.

„Danas je u sedištu Saveza za Srbiju održan inicijativni sastanak, sa zadovoljstvom smo pihvatili poziv Srba sa Kosova, koordiniraćemo aktivnosti, želimo da se jasnije čuje njihov glas u čitavoj Srbiji“, rekao je Obradović.

Obradović: Protest u subotu će biti kruna dosadašnjih

Obadović je izjavio da će opozicioni skup 13. aprila u Beogadu biti „kruna“ dosadašnjih četvomesečnih protesta, kada će „čitava Srbija doći u Beograd“, na kojem će biti i predstavnici srpske opozicije sa Kosova.

„To će biti, kao i prethodni skupovi, miran, nenasilan skup ali čvrsto ostajemo u našim zahtevima, kao što su fer izbori i slobodni mediji“, rekao je Obradović, na konferenciji za novinare, nakon sastanka SZS sa predstavnicima srpske opozicije sa Kosova.

Predstavnici srpske opozicije sa Kosova poručili su da će doći u subotu u Beograd, što će se videti „po šetalicama“, kako je rekao predsednik organizacije Narodna pravda Nenada Radovanović. „Mi u Savez za Srbiju vidimo jedinog partnera“, rekao je Nenad Radovanović, sa kojim su bili i predstavnici Evropskog pokreta Srba sa Kosovo, predstavnici protesta jedan od pet miliona održanih na Kosovu, Otadžbine i drugi.

POVEZANE VESTI

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Dragan Đilas rekao je, povodom izjave ministra finansija Siniše Malog da će i dalje vređati Đilasa iako je kažnjen zbog toga, kako podnošenje tužbi ipak ima smisla jer će novac od kazne otići u humanitarne svrhe. „To je jedina korist od predstavnika ove vlasti, oni samo uzimaju, a ništa ne daju Srbiji“, rekao je Đilas, navodeći da će nastaviti sa podnošenjem tužbi zbog iznetih laži o njemu, kao i da ih je do sad podneo oko pedeset.

Predstavnici Saveza za Srbiju osudili su saopštenje sa kolegijuma Ministarstva odbrane i vojnog vrha kao „skandalozno“ jer je to, kako je rekao Obradović, pokušaj instrumentalizacije vojske kako bi se obračunala sa opozicijom.

Naveli su da razmišljaju da podnesu krivičnu prijavu zbog toga.

Funkcioner Narodne stranke, nekadašnji načelnik Generalštaba vojske, Zdravko Ponoš je istakao da građani ne izvode državne udare, već da su na takvom putu oni koji su „kidnapovali“ institucije, kao i da se radi o pokušaju zloupotrebe vojske.

Kako bi bili sigurni da su preduzete sve neophodne mera bezbednosti, Savez je naveo da traži sastanak sa predstavnicima MUP Srbije.

U ime Saveza sa Srbiju, lider Dveru Bosko Obradović, uputio je danas dopis direktoru policije Vladimiru Rebiću i Milanu Staniću, načelniku Policijske uprave Beograd.

„Bezbednost ovog skupa, pored nas kao organizatora, mora da obezbedi i MUP Srbije. Nas izuzetno zabrinjava provokacija koja se pojavila u javnosti, a to je dopis Željka Mitrovića da će praktično na istom mestu, ispred Doma Skupštine Grada Beograda napraviti neku vrstu kontramitinga, u veoma slično vreme, od 17 do 22 sata i ovo je nešto na šta mora da reaguje MUP i da ovakvu provokaciju zabrani. Naš skup je prijavljen odavno i MUP tačno zna sve o našem skupu i nadležno je i obavezno po svim zakonima o bezbednosti da spreči bilo kakvu provokaciju“, rekao je Obradović pre nego što se saznalo za to da policija nije odobrila skup.

Policijska uprava za Grad Beograd zabranila je skup „Stop violence, just love“ u organizaciji direktora Pinka Željka Mitrovića, koji je bio najavljen za subotu, 13. aprila, u Beogradu.